Tesla ei ole Bolivian presidentin suosiossa.
Bolivian presidentti Luis Arce syyttää sähköautovalmistaja Teslaa ja sen toimitusjohtajaa Elon Muskia osallisuudesta vuoden 2019 tapahtumiin, joita hän itse nimittää vallankaappaukseksi.
Erikoiset väitteet juontavat juurensa syksyyn 2019, jolloin Bolivian silloinen presidentti, vuodesta 2006 asti virassa istunut Evo Morales voitti jälleen presidentinvaalit.
Moralesin voitto johti viikkoja kestäneisiin protesteihin, joiden päätteeksi maan asevoimien komentaja Williams Kaliman vaati Moralesia eroamaan. Morales luopui virastaan ja pakeni Meksikoon.
Lue myös: Latausletku ei lähtenytkään irti – sähköauto seisoi julkisessa laturissa yli 15 tuntia
Oliko kaiken takana Tesla?
Arce ja Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa Arce kiitti Meksikoa turvapaikan tarjoamisesta sekä Moralesille että itselleen vallankaappauksen jälkeen. Arce toimi Moralesin hallinnon valtiovarainministerinä vuosina 2006–2017.
Arcen mukaan vallankaappauksen taustalla olivat taloudelliset syyt ja erityisesti Bolivian litiumvarannot, jotka tunnetaan maailman suurimpina. Hän nosti tikunnokkaan entisen varapresidenttiehdokkaan Samuel Doria Medinan, joka oli väläytellyt mahdollisuutta päästää jokin ulkomainen kaupallinen toimija, kuten Tesla, käsiksi maan litiumvarantoihin.
Medinan kommentit aiheuttivat ymmärrettävästi kuohuntaa sosiaalisessa mediassa. Kun keskustelu lähti laukalle, kuten usein somessa tapahtuu ja kääntyi siihen, että Bolivian vallankaappauksen taustalla olisi Yhdysvaltain hallitus omine taloudellisine intresseineen sekä kalifornialaisen sähköautovalmistajan etujen ajaminen, ei Musk saanut pidettyä hermojaan kurissa, vaan ampui takaisin.
– Mehän syöksemme vallasta kenet haluamme! Koittakaa nyt vain kestää se, Musk totesi lakonisesti twiitissä, joka kuitenkin poistettiin nopeasti.
Vaikka Musk tuskin on oikeasti ollut ajamassa vallankaappausta Boliviassa, otti Arce kommentin hyvin kirjaimellisesti.
– Tesla-pomo kertoi sosiaalisessa mediassa, että he ovat valmiita kaappaamaan vallan siellä, missä tarvitsee, Arce totesi.
Muskiin kohdistuneista vallankaappaussyytöksistä kertoi Electrek viime kesänä. Tuolloin Morales oli itse reagoinut Twitterissä Muskin kommentteihin todisteina sen puolesta, että Teslalla ja Muskilla oli sormensa pelissä.
Morales kansallisti virassa ollessaan Bolivian litiumvarannot, mutta oli tiettävästi keskustellut jonkin saksalaisen yhtiön kanssa niiden käyttämisestä akkutuotantoon. Morales lähti kuitenkin maanpakoon ennen kuin mitään diiliä saatiin tehtyä.
Bolivia, Chile ja Argentiina muodostavat litiumkolmioksi kutsutun alueen, jossa sijaitsee arvioiden mukaan jopa kolme neljäsosaa koko maailman litiumista. Niillä itsellään ei kuitenkaan ole lainkaan akkutuotantoa, jossa litium on erittäin käytetty materiaali. Tänä päivänä litiumia käytetään sähköautojen lisäksi myös käytännössä kaikessa akkuja hyödyntävässä elektroniikassa.
Lue myös: Saksalainen haastaja Tesla Model 3:lle: Tässä on upouusi BMW i4
Lähteet: Electrek, El Sol de Mexico, Carscoops