Meritutkijat kertovat löytäneensä Kalifornian etelärannikolta merenalaisen kaatopaikan, jossa epäillään olevan 25 000 tynnyriä DDT-myrkkyä.
DDT eli diklooridifenyylitrikloorietaani oli 1900-luvulla suosittu hyönteismyrkky, mutta nyt se on jo useimmissa maissa kielletty.
Tutkimus aloitettiin jo vuosikymmen sitten, kun merestä löydettiin 60 tynnyriä ja merenpohjassa havaittiin jälkiä DDT:stä. Myös meressä eläviss eläimissä oli havaittu jälkiä DDT:stä ja kemikaali on yhdistetty myös merileijonien syöpään.
Tutkijat kartoittivat yli 36 000 hehtaarin alueelta merenpohjaa Santa Catalina -saaren ja Los Angelesin rannikon välillä alueella, jossa aiemmin havaittiin runsaasti myrkyllistä kemikaalia maa-aineksessa ja ekosysteemissä.
Historialliset lokikirjat osoittavat, että aluetta käytettiin kaatopaikkana 1930-luvulta vuoteen 1972 asti, kunnes se kiellettiin lailla. Osa löydetyistä tynnyreistä voi olla peräisin jopa toisen maailmansodan ajalta.
Katso pääkuvan videolta, miltä löydös näyttää.
Sijainti selvisi vasta nyt
Kaatopaikan tarkka sijainti selvisi vasta nyt luotaintekniikkaa käyttävien vedenalaisten etäohjattavien "lennokkien” avulla. Lennokit napsivat 900 metrin syvyydestä tuhansia kuvia, jotka osoittavat, että tynnyreitä löytyi myös kaatopaikan rajojen ulkopuolelta.
Tynnyreissä on arviolta 320-640 tonnia DTT:tä.
Tutkijoiden mukaan pohjassa lojuvan myrkyn vaikutukset meressä eläviin eläimiin ja kasveihin sekä ihmisiin ovat vielä tuntemattomat.
Vahingot riippuvat myös siitä, ovatko tynnyrit säilyneet ehjinä. Jos ovat, ne voidaan siirtää paikkaan, jossa tynnyrit on turvallisempaa hävittää. Jos puolestaan tynnyrit ovat vuotaneet, tutkijat voivat ottaa merestä näytteitä ja arvioida vahinkojen laajuutta.
Aiheesta aiemmin Suomessa uutisoi Iltalehti.
Lähde: The Guardian,
Katso myös alla oleva video: Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan maailman meriin hylätyt kalanpyydykset aiheuttavat vahinkoa aiempaa useammalle eliölajille
1:43