Britannian ero Euroopan unionista on käynnistynyt. Britannian EU-lähettiläs Tim Barrow luovutti maan EU-erokirjeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille Brysselissä.
Donald Tusk totesi erokirjeen luovutustilaisuudessa, että ei ole syytä teeskennellä, että päivä olisi onnellinen Brysselissä tai Lontoossa. Brexit on hänen mukaansa kuitenkin tehnyt 27 jäsenestä yhtenäisemmän.
Tuskin mukaan Britannia tai Euroopan unioni eivät kumpikaan voi voittaa mitään Brexitissä. Kyse on vain vahinkojen torjunnasta.
Britannia ei pyri jatkamaan EU:n sisämarkkinoilla
Pääministeri Theresa Mayn erokirjeestä EU:lle selviää, että Britannia ei pyri jatkamaan EU:n sisämarkkinoiden jäsenenä EU-eron jälkeen.
EU on vaatinut, että Britannian pitää sallia ihmisten vapaa liikkuvuus, jos se mielii jatkaa sisämarkkinoilla. Mayn mukaan Britannia haluaa ryhtyä kontrolloimaan maahanmuuttoa myös EU-kansalaisten osalta.
May kirjoittaa, että siksi Britannia haluaa EU:n kanssa rohkean ja kunnianhimoisen vapaakauppasopimuksen, jonka pitäisi olla laajempi kuin mikään sopimus tätä ennen.
Brexit-neuvottelujen kahden vuoden määräaika alkanut
Tästä alkaa kahden vuoden määräaika Brexit-neuvotteluille. Eroprosessista on säädetty Lissabonin sopimuksen 50. artiklassa. Erosopimuksen tekeminen voi kestää pidempään vain, jos jäsenmaat päättävät siitä yksimielisesti.
Mayn on määrä puhua brittiparlamentille Lontoossa pian. Etukäteen julkaistussa puheessa May sanoo tiedostavansa, että kesäkuinen äänestys oli mielipiteitä jakava.
– Nyt, kun päätös lähtemisestä on tehty, meidän on aika tulla yhteen, May sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan.
27 jäljelle jäävää unionimaata vastaavat ilmoitukseen lyhyesti jo tänään. Neuvottelupöytään Britannia ja EU pääsevät todennäköisesti vasta kesällä. EU-maat sopivat ensin neuvottelutavoitteistaan ja antavat komissiolle neuvottelumandaatin.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Erosopimus ensin
EU on lähtenyt tiukasti siitä, että ensin neuvotellaan erosta ja vasta sitten Britannian ja EU:n uudesta kauppasuhteesta.
Ainakin kansalaisten asemasta ja tilien tasaamisesta pitäisi löytää EU:n mukaan yhteisymmärrys ennen kuin keskustelut tulevaisuudesta alkavat.
Sotkuisin vyyhti tulee näillä näkymin rahasta. Komission laskelman mukaan Britannian maksettavaksi voi tulla jopa 60 miljardia euroa, koska maalla on sitoumuksia, jotka jatkuvat vielä Brexitin jälkeen. Summa koostuu Britannian velvoitteista EU:n investointiohjelmiin ja rakennerahastoihin sekä EU-virkamiesten eläkemaksuista.
Laskun suuruus riippuu lopulta siitä, minkälaiseen laskutapaan osapuolet päätyvät. Neuvottelupöydässä väännetään tuskin suoraan summasta, vaan ennemminkin laskukaavasta ja siitä, missä ajassa rahat pitää maksaa.
EU:n pääneuvottelija Michel Barnier korosti viime viikolla, että lähtömaksu ei ole rangaistus, vaan kyse on tilien tasaamisesta.
– Me emme pyydä Britanniaa maksamaan yhtä ainutta euroa asioista, joista he eivät ole olleet jäsenenä päättämässä, Barnier sanoi.
Rahakysymys on hyvin herkkä, koska Mayn voi olla vaikea selittää isoa laskua briteille. EU-eroahan kaupattiin äänestäjille juuri sillä, että Britannia pääsisi eroon maksuistaan.
Toinen iso kysymys, joka halutaan ratkaista mahdollisimman nopeasti, on kansalaisten asema. Britanniassa asuu noin kolme miljoonaa EU-kansalaista ja muualla Euroopassa yli miljoona brittiä.
Vasta näiden kysymysten jälkeen EU on valmis puhumaan tulevasta kauppasuhteesta. Ensin pitää sopia siirtymäajasta, sillä kauppasopimus tuskin ehtii voimaan vielä kahden vuoden kuluttua.
MTV seurasi Brexit-tiedotustilaisuutta suorana kello 14.45 alkaen. Video aukeaa jutun pääkuvaan.