Britannian ero Euroopan unionista on käynnistymässä keskiviikkona. Britannian pääministerin Theresa Mayn odotetaan välittävän Brysseliin Eurooppa-neuvostolle kirjeen, jolla hän käynnistää eroprosessin, josta on säädetty Lissabonin sopimuksen 50. artiklassa.
Eroilmoituksen jättäminen tarkoittaa sitä, että samalla käynnistyy kahden vuoden neuvotteluaika. Erosopimuksen tekeminen voi kestää pidempään vain, jos jäsenmaat päättävät siitä yksimielisesti.
Neuvottelupöytään Britannia ja EU pääsevät todennäköisesti vasta kesällä. EU-maat sopivat ensin neuvottelutavoitteistaan ja antavat komissiolle neuvottelumandaatin.
Erosopimus ennen kauppasuhteita
EU on lähtenyt tiukasti siitä, että ensin neuvotellaan erosta ja vasta sitten Britannian ja EU:n uudesta kauppasuhteesta. Ainakin kansalaisten asemasta ja tilien tasaamisesta pitäisi löytää EU:n mukaan yhteisymmärrys ennen keskustelua tulevasta.
Sotkuisin vyyhti tulee näillä näkymin rahasta. Komission laskelman mukaan Britannian maksettavaksi voi tulla jopa 60 miljardia euroa, koska maalla on sitoumuksia, jotka jatkuvat vielä brexitin jälkeen. Summa koostuu Britannian velvoitteista EU:n investointiohjelmiin ja rakennerahastoihin sekä EU-virkamiesten eläkemaksuista.
Laskun suuruus riippuu siitä, minkälaiseen laskutapaan osapuolet päätyvät. Neuvottelupöydässä väännetään tuskin suoraan summasta, vaan ennemminkin laskukaavasta ja maksuaikataulusta.
EU:n pääneuvottelija Michel Barnier korosti viime viikolla, että lähtömaksu ei ole rangaistus, vaan kyse on tilien tasaamisesta.
– Me emme pyydä Britanniaa maksamaan yhtä ainutta euroa asioista, joista he eivät ole olleet jäsenenä päättämässä, Barnier sanoi.
Rahakysymys on herkkä, koska Mayn voi olla vaikea selittää isoa laskua briteille. EU-eroahan kaupattiin äänestäjille juuri sillä, että Britannia pääsisi eroon maksuistaan.
Toinen iso kysymys, joka halutaan ratkaista nopeasti, on kansalaisten asema. Britanniassa asuu noin 3 miljoonaa EU-kansalaista ja muualla Euroopassa yli miljoona brittiä.