Matkavertaukset seurasivat toistaan, kun Britannian ja EU:n brexit-neuvottelijat summasivat ensimmäisen neuvottelupäivän antia.
– Tämä on matkan alku Britannialle ja EU:lle. Matka on pitkä, mutta meillä on lupaava alku, vertasi Britannian pääneuvottelija David Davis.
Osapuolet sopivat maanantaina Brysselissä marssijärjestyksestä, jolla neuvotteluita käydään kesän ja syksyn aikana.
Britannia hyväksyi EU:n ehdottaman aikataulutuksen käytännössä sellaisenaan.
EU:n pääneuvottelija Michel Barnier kertoi ensimmäisen neuvottelupäivän jälkeen, että kysymykset kansalaisten oikeuksista, Britannian taloudellisista vastuista ja Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajasta pyritään ratkaisemaan niin pian kuin mahdollista.
Varsinaisia neuvotteluita käydään joka kuukausi yhden viikon ajan, ja niiden välinen aika käytetään valmistautumiseen.
Davis kiisti, että EU:n aikataulutuksen hyväksyminen olisi Britannialle myönnytys.
Britannia on pääministeri Theresa Mayn johdolla edellyttänyt, että uudesta suhteesta keskustellaan rinnan käytännön kysymysten kanssa jo alusta asti. EU on kuitenkin ollut valmis ottamaan suhteen pöytään vasta sitten, kun käytännön asioissa on päästy riittävän pitkälle.
Mitä Monnet olisi sanonut?
Ensikosketus eroneuvotteluihin oli silmiinpistävän sovitteleva. Pääneuvottelijoiden puheissa esiin nousivat ikoniset hahmot kanaalin molemmin puolin.
EU:n Barnier siteerasi Jean Monnet'ta, jota pidetään yhtenä EU:n perustajista.
– Kun Monnet'lta kysyttiin, onko hän optimisti, hän vastasi -- en ole optimisti enkä pessimisti, vaan olen päättäväinen, Barnier muistutti.
Davis vastasi kaivamalla esiin pitkäaikaisen, maan sodasta nostaneen pääministerin Winston Churchillin tutun viisauden.
– Pessimisti näkee vaikeuden jokaisessa mahdollisuudessa. Optimisti näkee mahdollisuuden jokaisessa vaikeudessa.
May pyrkii itsekin valokeilaan
Pääministeri Mayn ajama brexit-linja muuttui hämärämmäksi, kun konservatiivipuolue koki katkeran vaalitappion ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa aiemmin kesäkuussa.
Lisävalaistusta maan tavoitteisiin kansalaisten oikeuksista saadaan hyvinkin pian. Davis kertoi, että May esittelee ehdotuksensa kansalaisten oikeuksista loppuviikon huippukokouksessa Brysselissä.
Samalla May pääsee itse brexitin parrasvaloihin, johon muut EU-johtajat eivät niinkään haluaisi. EU-maat eivät halua käydä eroneuvotteluita päämiesten kesken, minkä takia neuvottelut on keskitetty juuri komissiolle.
Vielä alkuvuonna May uhkasi kävellä ulos tarvittaessa ilman erosopimusta väittämällä, että jääminen ilman olisi huonoa sopimusta parempi vaihtoehto. Uhkaus tarkoittaisi sitä, että Britannia ei maksaisi osuuttaan keskeneräisistä EU-ohjelmista, vaan ohjelmia pitäisi supistaa tai jäsenmailta kerätä vähän lisää rahaa parin vuoden ajan.
Äänensävyn odotetaan kuitenkin muuttuvan konservatiivien karvaan vaalitappion myötä. Mayn kovan brexit-linjan on arvailtu muutoinkin pehmentyvän.
Rahaneuvotteluista tulee todennäköisesti joka tapauksessa vaikeat. Britannian suhtautumista erolaskuun, joka saattaa olla saamisten jälkeen noin 60 miljardia euroa, joudutaan vasta arvailemaan.