EU-maat nuijivat reunaehtonsa Brexit-neuvotteluille tänään hyvin nopeasti, vain minuutissa tai muutamassa.
Poikkeuksellisen nopea ja helppo huippukokous 27 jäsenmaan kesken saattaa jäädä ainoaksi laatuaan, kun neuvottelut Britannian kanssa kesällä alkavat.
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker arvioi että britit aliarvioivat, miten vaikeat neuvottelut heillä on edessään.
– Jo yksittäinen kysymys kansalaisten oikeuksista sisältää itse asiassa 25 eri kysymystä, jotka pitää ratkaista, Juncker sanoi.
Rajalinjat tulevat näkyviin jo lääkeviraston ja pankkiviranomaisen siirtämisessä pois Britanniasta. EU-maiden mielestä on itsestään selvää, että ne siirretään mantereen puolelle, mutta Britannia pitää virastojen siirtoa neuvotteluasiana.
Ristiriitoja on vastaisuudessa odotettavissa myös EU-maiden välille.
Vappuviikonlopun huippukokouksen yhtenäisyyttä voi olla Junckerin mukaan vaikeaa säilyttää, kun neuvottelut käynnistyvät. Erimielisyyksiä syntyy todennäköisesti ainakin, kun jäsenmaiden pitää päättää, miten ne täyttävät Britannian jättämän budjettiaukon.
EU:n jäljelle jäävät maat taittavat peistä myös Britannialta vapautuvista virastoista. Keskustelua käynnisteltiin jo nyt huippukokouksessa, mutta edessä on monipolvinen kilpailu maiden välillä.
– Jos joku odottaa saavuttavansa jotakin EU 27:n hajanaisuudella, on se pelkkä harhakuvitelma, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kuitenkin opasti kanaalin toiselle puolelle.
EU-maat haluavat neuvotella kolme asiaa jo lähikuukausien aikana. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan kansalaisten oikeuksista, Pohjois-Irlannin asemasta ja taloudellisista vastuista pyritään saamaan ratkaisuja jo loka-marraskuuhun mennessä.
Selvyyttä kansalaisten oikeksiin
Niin EU kuin Britannia ovat luvanneet selvyyttä kansalaistensa asemaan niin nopeasti kuin mahdollista.
Kuten neuvotteluissa yleensä, pätee kuitenkin periaate, jonka mukaan yksityiskohdat varmistuvat vasta sitten kun kaikesta on päätetty. Kansalaiset kanaalin molemmin puolin joutuvat siis ainakin osin jännittämään ensi vuoden lopulle, jolloin erosopimuksen pitäisi olla neuvoteltu.
EU vaatii, että kansalaisilla pitää olla oikeus hakea pysyvää oleskelulupaa viiden vuoden oleskelun jälkeen. Unioni myös toivoo, että oleskelulupa-asiat hoituisivat Britanniassa sujuvasti. Tämä voi tosin jäädä toiveajatteluksi, sillä maassa ei ole kattavaa väestörekisteriä.
Irlannin rajaa ei haluta
Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille ei haluta muodostuvan kovaa rajaa, joka estäisi tiiviin yhteydenpidon ja rauhanprosessin jatkumisen.
EU myöntää neuvottelupaperissaan, että tavoitteen toteutumiseksi tarvitaan "joustavia, mielikuvitusrikkaita ratkaisuja".
Gibraltarin niemimaan osalta EU lähtee siitä, että ratkaiseva asema on Espanjalla ja Britannialla.
Raha poikinee riitoja
Tilien tasaaminen on yksi herkimmistä kysymyksistä, jonka odotetaan poikivan erimielisyyksiä.
EU lähtee siitä, että Britannian on vastattava taloudellisista vastuistaan, joita sille on kertynyt jäsenyyden aikana. Neuvotteluiden aikana tullaan vääntämään kättä siitä, miten vastuut lasketaan.