Brexit-sopimuksesta äänestämisen takarajaa pidennettiin reilulla kuukaudella. EK:n Brysselin-toimiston johtaja Taneli Lahti arvioi, että Mayn tilanne näyttää epätoivoiselta.
Pääministeri Theresa May tapaa tänään Irlannin ja EU:n johtajia. May tavoittelee tapaamisilla riittäviä selvennyksiä sopimuksen sisältöön, jotta hän saisi vakuutettua Iso-Britannian alahuoneen äänestämään sopimuksen puolesta, kertoo Lahti.
– Se näyttää vähän epätoivoiselta tällä hetkellä, koska vaatimukset alahuoneella ovat niin epäselviä ja moninaisia, että on vaikea hahmottaa, mitä tarkalleen May tapaamisista hakee, Lahti sanoo.
Lahti arvelee, että May:n pyrkimyksenä saada jonkinlainen julistus siitä, että Iso-Britannia ei päädy välitilaan, jossa se ei ole EU:n jäsen eikä kunnolla irtautunut EU:sta.
Lue myös: Mediat: Riittävästi nimiä Mayta vastustavaan epäluottamuslauseeseen – pääministeri voi joutua eroamaan piankin
Brexitin peruminen noussut puheisiin
Puheisiin on noussut myös koko brexitin peruminen. Lahden mukaan brexitin peruminen on mahdollista teoriassa, muttei käytännössä.
– Sille on olemassa juridiset keinot, jotka yhteisötuomioistuin tällä viikolla vahvisti. Halutessaan Iso-Britannia voi keskeyttää tämän prosessin, mutta en näe, että sille on poliittista tukea.
Tässä vaiheessa on myöskin liian myöhäistä enää järjestää uutta kansanäänestystä.
– Se on niin epäselvä tämä prosessi, että sen varaan ei voi laskea. Tietysti meistä tuntuisi järkevältä, että lopetetaan tämä hölmöily, kertoo Lahti.
Kova isku taloudelle
Brexitin seurauksena Iso-Britannian talous tulee kärsimään pahemman kerran. Lahti arvioi, että elintarvikkeet kallistuvat, saatavuus heikkenee jonkin verran, investoinnit vähenevät ja työpaikat hävivävät.
– En tiedä, tiesivätkö britit pari vuotta sitten äänestäessään, että näin tulee käymään.