EU:n 27 maata vahvistivat odotetusti viime yönä, että ne eivät aio avata Britannian erosopimusta. Britannian pääministeri Theresa May on siis mitä kiperimmässä paikassa eikä hänen maansa parlamentti tarjoa tukea tilanteeseen.
– Hän ei oikein itsekään tiedä, mitä osa parlamentaarikoista haluaa. Mikä on riittävän kova ja vahva vakuutus, pohti Huomenta Suomessa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen.
May lähtee Brysselistä takaisin Lontooseen skeptisenä. Hän sai mukaansa paperin, joka on tahdon ilmaisu EU:n ja brittien välisestä vapaakauppasopimuksesta. Tahdon ilmaisu, ei laillinen, sitova sopimus.
– Se estäisi niin sanotun kovan brexitin. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ilmoitti jo eilen, että keskiviikkona kerrotaan toimenpiteistä, joilla ryhdytään valmistautumaan kovaan brexitiin. Siitä tulisi rumaa jälkeä monella taholla, Nurminen jatkaa.
Mutta mitä yhä todennäköisemmältä näyttävä kova brexit tarkoittaa EU:n kannalta?
– Isoja vaikutuksia tavallisten ihmisten elämään. Kyse voi olla lentoliikenteestä, ihan varmoja ei olla, mitä rajoilla tapahtuu. Taloudellisesti on kyse todella isoista asioista. Saksan kansantalous kärsisi tästä kovasti.
Brexitiä ei sittenkään? "Olisi myönteinen yllätys markkinoille"
Markkinoiden suomalaisasiantuntijat pitävätkin mahdollisena, että koko brexit vielä perutaan toisella kansanäänestyksellä.
– (Brexit) ei ole maan etujen mukaista. Markkinoillakin todennäköisyys sille, että tämä palaa uuteen kansanäänestykseen, on noussut näiden sekoilujen ansiosta. On ihan selvää, että Theresa Mayn sopimusta ei tulla hyväksymään. Täytyy miettiä, mitkä vaihtoehdot ovat jäljellä, Veritaksen sijoitusjohtaja Niina Bergring kommentoi.
– Jos tämä peruttaisiin tai tulisi uusi kansanäänestys, siitä tulisi myönteinen yllätys markkinoille, toteaa Huomenta Suomessa puolestaan Taalerin osakesijoitusjohtaja Mika Heikkilä, osakesijoitusjohtaja.