Britannian Eu-eroa eli brexitiä koskevat neuvottelut ovat junnanneet paikoillaan kuukausia. Britannian hallituksen on tänään määrä keskustella yhteisestä brexit-linjasta. Elinkeinoelämän keskusliiton johtavan asiantuntijan mukaan tilanne ei näytä hyvältä.
Britannian pääministeri Theresa May tapaa tänään hallituksensa ministerit epävirallisessa neuvottelussa aiheen tiimoilta. Neuvottelun tarkoituksena on löytää yhteinen linja brexit-eron ehdoista EU:n kanssa.
Brexit-neuvottelut ovat polkeneet paikallaan jo kuukausia. Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Janica Ylikarjula toivoo, että neuvottelut edistyisivät, mutta on silti hieman pessimistinen.
– Ei ole hirveän positiivisia odotuksia sen suhteen. Mutta tärkeintä olisi, että päästäisiin vähän eteenpäin, Karjula sanoo.
Neuvotteluiden hitauden taustalla on muun muassa Mayn hallituksen sisäinen erimielisyys. Hallituksen sisällä on sekä niin sanottua kovaa että pehmeää Bexitiä kannattavia.
Jatkossa tullit ja viisumit?
Britannian EU-eron on määrä tapahtua 30.3.2019 mennessä. Jos sopimusta ei saada sitä ennen tehtyä, Britannian eroaa EU:sta ilman sopimusta. Karjulan mukaan todennäköisyys erolle ilman sopimusta kasvaa koko ajan.
– Se tarkoittaa sitä, että Britannian ja EU:n välille tulee tulleja, esimerkiksi ruokatuotteille kaskimäärin 14 prosenttia ja autoille keskimäärin 10 prosenttia. Ainakin väliaikaisesti se vaikuttaa siten, että kauppa Britannian ja EU.n välillä vähenee selvästi ja kuluttajahinnat tulevat kasvamaan, Ylikarjula sanoo.
Myös EU-kansalaisten asema Britanniassa ja Britannian kansalaisten asema EU:ssa ovat yhä auki.
– Tarvitsemmeko viisumia, kun jatkossa matkustamme Britanniaan? Tässä on paljon kysymysmerkkejä ja tämä on huonoin vaihtoehto ja huonoimman vaihtoehdon mahdollisuus kasvaa koko ajan.
Uusi kansanäänestys ei todennäköinen
Britanniassa on myös väläytelty ja jopa vaadittu uuden brexit-kansanäänestyksen järjestämistä. Karjula pitää uutta äänestystä kuitenkin erittäin epätodennäköisenä.
– Brexitille on edelleen vahva kannatus. Enemmän kuin itse erosta, siellä ollaan huolissaan siitä, millaisella sopimuksella Britannian näkökulmasta ero tulee. Opposition työväenpuolue kannattaa myös brexitiä, joten sellaista poliittista painetta ei ole. Vaikka taloudessa menee huonosti, niin muutos ei ole niin dramaattinen, että se asettaisi painetta uudesta kansanäänestyksestä.