Euroopan parlamentti äänestää tänään illalla Britannian EU-erosopimuksen hyväksymisestä täysistunnossaan Brysselissä.
Sopimuksen läpimenoon vaaditaan enemmistö annetuista äänistä. Parlamentin perussopimusvaliokunta puolsi viime viikolla sopimuksen hyväksymistä.
Äänestys on määrä pitää kello 19 Suomen aikaa.
Lue myös: Britannia juhlistaa EU-eroa kuun lopussa – lähtölaskentakello heijastetaan seinälle, Big Benin soittaminen vielä epävarmaa
Erosopimus on jo vahvistettu Britanniassa, ja EU:n johto on allekirjoittanut sen. Jos EU-parlamentti hyväksyy sopimuksen, EU-maat antavat muodollisesti viimeisen sinettinsä erolle torstaina ja Britannia jättää unionin perjantaina.
Britannian on määrä erota EU:sta perjantaina kello 23 Lontoon aikaa ja puoliltaöin Brysselin aikaa.
Uudet mepit aloittavat helmikuussa
Britannian lähtö tuo merkittäviä muutoksia EU-parlamentin kokoonpanoon. Europarlamentaarikkojen eli meppien nuppiluku pienenee heti helmikuun alussa 751:stä 705:een.
Osa Britannialta jäävistä paikoista on jaettu muille jäsenmaille, ja Suomesta uudeksi mepiksi nousee vihreiden Alviina Alametsä.
Paikkojen uusjako johtaa myös siihen, että EU-parlamentin poliittisten ryhmien voimasuhteet muuttuvat hieman.
Kansallismielinen Identiteetti ja demokratia -ryhmä (ID) kasvattaa kokoaan ja nousee vihreitä suuremmaksi ryhmäksi parlamentissa. ID-ryhmässä istuvat myös Suomen perussuomalaiset mepit.
Brexitin jälkeen kokoaan on kasvattamassa myös parlamentin suurin ryhmä Euroopan kansanpuolue EPP, jossa istuvat suomalaiset kokoomusmepit.
Lue myös: Brexitin myötä Suomi saa uuden euroedustajan: Alviina Alametsä selvisi Jokelan koulusurmasta – näin tragedia on vaikuttanut hänen poliittiseen uraansa
Siirtymäaika vuoden loppuun
Käytännön suhteissa ja kansalaisten elämässä Britannian EU-ero ei heti näy juuri mitenkään, koska sitä seuraa tämän vuoden loppuun jatkuva siirtymäaika. Sen kuluessa Britannialla säilyvät EU:n jäsenvaltion oikeudet ja velvoitteet. Esimerkiksi kaupankäynti ja matkustaminen sujuvat kuten aiemminkin.
Britannia ei kuitenkaan osallistu enää EU:n päätöksentekoon, joten esimerkiksi Brysselissä Britannian edustajat eivät enää istu jäsenmaiden kokouksissa.
Edessä on kuitenkin pitkä ja tiivis neuvotteluputki, sillä EU:n ja Britannian on sovittava uudesta suhteestaan eron jälkeen. Neuvottelut yritetään ehtiä käymään siirtymäajan puitteissa, mutta 11 kuukauden on arvioitu olevan erittäin lyhyt aika kattavan sopimuksen laatimiseen.