Britannia on tienristeyksessä ja syy on Boris Johnsonin – nämä vaihtoehdot maalla nyt on keskellä poliittista myrskyä

Britannian poliittisesta kaaoksesta on muutama vaihtoehtoinen polku ulos.

Seksuaalista häirintää konservatiivipuolueessa, koronarajoitusten rikkominen ja juhlintaa – tie Boris Johnsonin eroon on ollut pitkä. Hän on kulkenut kohusta kohuun, mutta ratkaisevan virheen hän teki nimitettyään Chris Pincherin vastuuseen ryhmäkurista konservatiivipuolueessaan, jolloin moni hänen oman puolueensakin sisällä koki luottamuksen kokeneen liian ison kolhun.

Parlamentin ministereille viimeinen pisara oli Pincherin häirintätapaus, johon Johnson ei puuttunut ajoissa. Keskiviikkona hän ilmoitti eroavansa konservatiivipuolueen ja maansa johdosta.

Johnson joutui jo kesäkuussa epäluottamusäänestykseen, josta hän selvisi. Jo tuolloin häntä vastaan äänesti 40% prosenttia hänen puolueen omista kansanedustajista. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokelan mukaan moni ajatteli omien joukossa yleistyvän epäluottamuksen olevan alkusoittoa Johnsonin pääministeriyden lopulle. Epäluottamus oli jo niin suurta, että odotettiin vain milloin se menee lopultakin.

Jokelan mukaan konservatiivipuolue on jakautunut moneen leiriin. Johnson edustaa puolueessaan kovan brexitiä ajanutta siipeä. Kaikki puolueessa ei jakanut hänen kantaansa, ja kun hän sai vallan, jäi se kytemään ristiriitoja puolueessa. Kohut ja skandaalit ovat olleet keinoja, jolla tyytymättömyys on ilmaistu pääministeriä kohtaan.

Ei suuria muutoksia odotettavissa

Sinä aikana kun uutta pääministeriä valitaan, ei politiikassa ole tiedossa suuria muutoksia.

– Johnson on itsekin ilmoittanut, ettei mitään uusia isoja politiikkauudistuksia tai aloitteita tule sinä aikana, kun uutta pääministeriä tai uutta puheenjohtajaa konservatiiveille valitaan, sanoo Jokela.

Johnson on ilmaissut jatkavansa virassaan, kunnes hänelle nimitetään jatkaja. Britanniassa tämä ei ole mitenkään epätavallista, sillä pääministerit saattavat vaihtua nopeastikin ja hallitus jatkaa usein virkaa tekevänä toimitusministerinä.

Tosin Johnsonin epäluottamus on jo hyvin suurta kansalaistenkin keskuudessa. Kysymys kuuluu myös voiko hän jatkaa edes toimitusministeriön pääministerinä, sillä tästä on eriäviä näkemyksiä jopa puolueen sisällä.

Yksi vaihtoehto on, että hän väistyy nyt kokonaan ja hänen varapääministerinsä Dominic Raab ottaisi pääministerin tehtävän hoitaakseen.

Mahdollista myös on, että työväenpuolue saa tahtonsa läpi, ja maassa järjestetään uudet vaalit. Se vaatisi epäluottamusenemmistöä parlamentin alahuoneessa. Konservatiivipuolueella on hyvin vahva 80 henkilön enemmistö parlamentin alahuoneessa, joten Jokela pitää uusintavaaleja tässä vaiheessa epätodennäköisenä.

Seuraajasta ei vielä tietoa

Selvää ennakkosuosikkia Jonhsonin työn jatkajaksi ei ole näköpiirissä, joten kilpailusta ennakoidaan kovaa. Parlamentti palaa töihin vasta syyskuussa kesäistuntokauden tauon jälkeen.

– Varmasti kaikkien mielessä on, että syyskuun alussa uusi pääministeri olisi hyvä olla tiedossa, jotta voidaan sitten käynnistää tämä syysistuntokausi normaalisti. Aloittaa vähän niin kuin puhtaalta pöydältä, Jokela sanoo.

Eronneista ministereistä löytyy Jokelan mukaan potentiaalisia ehdokkaita pääministerikisaan. Heihin lukeutuu mm. entinen valtionvarainministeri Rishi Sunak, ulkoministeri Elizabeth Truss, puolustusministeri Ben Wallace ja konservatiivipuolueen parlamentaarikko Tom Tugendhat.

Johnsonin poliittisella agendalla oli hyvin vahva kannatus, kun hänet valittiin pääministeriksi. Brexit oli tuolloin ratkaiseva kysymys, ja hänen seuraajalleen jää nyt Brexitin käytännön hoitaminen.

Suuria kesken olevia kysymyksiä ovat myös pandemian syvästi runtelema Britannian talous ja meneillään oleva turvallispoliittinen kriisi, Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa.

Lue myös:

    Uusimmat