Johnson eroaa keskellä sotaa – Haavisto kertoo, mitä se tarkoittaa Suomen Nato-tien ja Ukrainan kannalta

Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson taipui tänään eroon. Mitä ero merkitsee Suomen ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Suomen Nato-tielle ja Ukrainalle?

Johnson eroaa sekä konservatiivipuolueen johtajan että pääministerin virasta. Eron syynä oli epäluottamus pääministeriin, sillä torstaiaamuun mennessä jopa viisikymmentä konservatiivia oli jättänyt tehtävänsä.

– Pääministeri Johnsonilla on ollut vaiherikas pääministerikausi, mutta hän on selvinnytkin monesta sisäpoliittisesta haasteesta. Tämä kuitenkin näytti muodostuvan sellaiseksi, josta ei selvinnyt, toteaa Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto.

Maailmanpolitiikassa on kuohunut erityisesti viime aikoina. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on vahvistanut EU:ta ja muuttanut Nato-politiikkaa. Mutta miten Johnsonin ero tulee vaikuttamaan Eurooppaan ja muihin maihin?

Kuinka käy Ukraina-politiikan?

– Johnsonin hallitus tunnetaan hyvin vahvana Ukrainan tukijana – sekä sotilaallisesti että jälleenrakentamisen kannalta, Haavisto sanoo MTV Uutisille.

Haaviston mukaan polttava kysymys onkin, kuinka uusi pääministeri linjaa Britannian suhtautumisen Ukrainaan. Britannia on ollut yksi merkittävimmistä aseavun toimittajista Ukrainalle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi Britannian pääministerin eroa uutiskanava CNN:lle kuvailemalla Johnsonia Ukrainan todelliseksi ystäväksi. Zelenskyi sanoi myös haastattelussa luottavansa siihen, että Britannian Ukrainan-politiikka ei muutu.

Todennäköisesti uusi pääministeri astuu virkaan vasta syksyllä.

– Tämä on tietysti maailmanpoliittisesti tilanne, jossa varmaa maan johtoa kaivataan ja täytyy olla hyvin selkeät linjat esimerkiksi Ukraina–kysymyksessä.

Haavisto ei anna aika-arviota sille, millä aikataululla konservatiivit ratkaisevat Ukraina-politiikkansa.

– Kovin pitkää aikaa ei voi olla odotustilassa.

Nato-tie kulkee eteenpäin

Suomi on saannut Iso-Britannialta turvatakuut ennen Nato-prosessin loppuun saattamista. Boris Johnson allekirjoitti toukokuussa Suomen-vierailullaan poliittisen solidaarisuusjulistuksen. Julistuksen mukaan Britannia ja Suomi tukevat toisiaan tarvittaessa sotilaallisesti, mikäli joutuvat hyökkäyksen kohteeksi.

– Iso-Britanniaa tulee kiittää siitä, että he olivat ensimmäisten joukossa antamassa Suomelle hyvin selkeitä turvavakuutuksia, Haavisto kommentoi.

Turvatakuiden suhteen Haavisto on varma.

– Uskon, että kaikissa olosuhteissa nämä lupaukset pidetään. Myös Britannian puolustusministeri Ben Wallace ja ulkoministeri Liz Truss ovat olleet hyvin sitoutuneita Suomelle antamiinsa lupauksiin.

Britannian yleiradio BBC on nostanut Trussin jopa potentiaaliseksi Johnsonin seuraajaksi.

Hallitus ehti juuri ennen Jonsonin eroa ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden.

– Tämän vuoksi uskon, että Johnsonin ero ei millään tavalla hidasta meidän Nato-tietä, Haavisto vakuuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat