Koko Eurooppaa ravisuttava kysymys Britannian EU-jäsenyyden kohtalosta ratkaistaan tällä viikolla.
Torstain kansanäänestyksen kampanjointiin tuli loppusuoralla kylmäävä äkkipysäys, kun työväenpuolueen kansanedustaja Jo Cox, 41, surmattiin.
Veriteon tutkinta on kesken, ja sen vaikutusta äänestykseen on vaikea arvioida. Aggressiiviseksi äitynyt kampanjointi saanee viimeisellä viikolla rauhanomaisia sävyjä. Kampanjat kunnioittivat Coxin kuolemaa kolmen päivän suruajalla, joka päättyi eilen.
Viimeiset päivät ovat kriittisiä, sillä moni tekee äänestyspäätöksensä viime tipassa. Ratkaisevaa on, kuinka moni lopulta saapuu torstaina uurnille.
Tuoreimpien kyselyjen mukaan EU-eron kannattajat ovat nousseet niskan päälle. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, miten luotettavia kyselyt lopulta ovat. Brittien vahvassa muistissa on viime kevään parlamenttivaalit, jonka tulos löi kaikki vaaliasiantuntijat ällikällä. Konservatiivit saivat enemmistön parlamenttiin, vaikka kyselyjen mukaan sen piti olla mahdotonta.
Britannian johtava vaaliasiantuntija, politiikan professori John Curtice arvioi, että kyselyissä on tapahtunut loppumetreillä selvä käänne EU-eroa ajavien hyväksi.
– (Tätä ennen) julkinen mielipide on pysynyt poikkeuksellisen vakaana, sanoo Strathclyden yliopistossa toimiva Curtice STT:lle puhelimitse.
Hän kuitenkin muistuttaa kyselyjen epävarmuudesta.
– Kansanäänestyksissä kyselyillä on taipumus yliarvioida muutoksen kannatusta ja aliarvioida kannatusta nykytilan säilyttämiseen. Se voi johtua siitä, että äänestyskopissa äänestäjät lopulta päättävät, että on parempi olla vaihtamatta hevosia.
Kirkas jakolinja
Äänestyksen jakolinja on asiantuntijoiden mukaan hämmästyttävän kirkas: nuoret, koulutetut ja metropolialueella asuvat kannattavat EU-jäsenyyttä. Vanhempi, työväenluokkainen väestö haluaa eroa. Kampanjakentällä näyttää ammottavan sukupolvien ja luokkien välinen kuilu.
– Viime kädessä tämä on kansanäänestys globalisaatiosta, Curtice sanoo.
Globalisaation voittajia ovat kielitaitoiset nuoret, jotka hyötyvät EU:n vapaasta liikkuvuudesta ja Erasmus-opiskelijavaihdosta. Häviäjiä ovat vanhemmat polvet, jotka eivät pysy muutoksen perässä.
Curtice ottaa esimerkiksi 60-vuotiaan hotellin vahtimestarin Margatessa Itä-Englannissa.
– Hän sanoo itselleen, että en enää ymmärrä, mitä hotellin siivoojat puhuvat toisilleen, koska he kaikki puhuvat keskenään puolaa. Hän pitää sitä syvästi epämiellyttävänä. Hän on menettänyt sen 20 vuoden takaisen yhtenäiskulttuurin, kun he kaikki kokoontuivat yhteen hotellin alakertaan.
– Hän ajattelee, että hotellin johto voi hyvin saada jonkun muun tekemään minun työtäni.
Uusi lama pelottaa
Maahanmuutto on tärkein syy EU-eron kannatukseen, sanoo politiikan kyselytutkimusten johtaja Tom Mludzinski ComRes-yhtiöstä.
Monien ikääntyneiden mielestä EU-jäsenyys on tuonut maahan liikaa maahanmuuttajia, jotka vievät työpaikat ja kuormittavat sosiaalipalveluita.
EU:n kannattajille talousargumentit ovat tärkeimpiä. Pelkona on, että EU-ero suistaa Britannian uuteen lamaan. Moni EU:n vastustaja painii saman huolen kanssa. Äänestyspäätöksessä painaa paljon myös se, luottaako johtaviin poliitikkoihin vai ei.
– Monien on vaikea ymmärtää valtaosaa argumenteista. Siksi paljon riippuu myös siitä, keneen ihmiset luottavat, Mludzinski sanoo.