Brittiparlamentin kompastelu avaa tietä uudelle kansanäänestykselle

1:55img
Julkaistu 28.03.2019 20:06

MTV UUTISET - STT

Britannian parlamentin neliraajajarrutus brexit-äänestyksessä jätti jälkeensä toivonkipinän niissä, jotka toivovat maahan uutta kansanäänestystä.

Parlamentti hylkäsi keskiviikkona kahdeksan varteenotettavaa etenemisreittiä, mutta asenteet uuden kansanäänestyksen järjestämisestä näyttivät olevan pehmenemässä.

Thamesin varrella sijaitsevan pilvenpiirtäjän toimistotiloissa, muutaman korttelin päässä parlamentista, tunnelma oli tänään toiveikas. Uutta kansanäänestystä ajavan People's Vote -kampanjan tiedottaja Simon Thomson arvioi STT:lle, että parlamentista on mahdollista löytää enemmistö, joka puoltaa kansanäänestyksen järjestämistä.

Keskiviikon äänestyksessä ajatusta tuki 268 edustajaa 650:stä.

Thomsonin mukaan työ kulisseissa jatkuu kansanedustajien vakuuttamiseksi. Moni heistä ei vielä keskiviikkona ottanut kysymykseen kantaa, mikä tarkoittaa ehkä sitä, että he olisivat taivuteltavissa.

Muutamien kymmenien työntekijöiden kampanja ajaa uutta äänestystä, koska vuonna 2016 britit eivät tienneet, mitä brexit tulisi tarkoittamaan.

–  Eilinen oli alku prosessille, prosessille joka tulee olemaan joillekin kipeä ja vaikea, koska heille on annettu niin paljon petettyjä lupauksia.

Viikonloppuna sadattuhannet marssivat Lontoon keskustassa EU:ssa pysymisen ja kansanäänestyksen puolesta.

Parlamentin näytelmä hävettää kadunmiestä

Brittiparlamentin edustalla televisioryhmät ja muutamat sitkeät mielenosoittajat pitivät tänään leiriä. Eläkeläispariskunta Peter ja Helen olivat tulleet paikalle haistelemaan tunnelmaa.

–  Kyllä tästä päästään eteenpäin, mutta minulla ei ole aavistustakaan miten. Pakko myöntää, tämä on noloa, mies summasi tunnelmia brittiparlamentin surkuhupaisan äänestysillan jälkeen.

Eikä pelkästään parlamentti ole jakautunut, vaan myös ihmiset, mies muistutti.

–  Ihmiset suhtautuvat asiaan voimakkaasti, eikä näköpiirissä ole, että he juuri muuttaisivat mieltään.

Tänään näytti siltä, että Britannian parlamentti olisi äänestämässä pääministeri Theresa Mayn erosopimuksesta huomenna kolmannen kerran. Sopimus ei todennäköisesti mene läpi tälläkään kertaa, koska Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP ei sitä hyväksy.

Erosopimuksen hylkääminen tarkoittaisi sitä, että brexit tapahtuu 12. huhtikuuta ja ilman sopimusta – ellei muuta sovita. Jos sopimus yllättäen hyväksyttäisiin, ero olisi hallittu ja tapahtuisi vasta toukokuussa.

Äänestys veisi useamman kuukauden

Jos ja kun erosopimus hylätään, brittikansanedustajat jatkanevat vaihtoehtojen punnitsemista.

Britannian on päätettävä viimeistään 11. huhtikuuta, järjestääkö se EU-vaalit. Se on EU:n ehto brexitin pidemmälle lykkäykselle.

Kansanäänestyksen järjestäminen vie yleensä 3–6 kuukautta.

Iso kysymys on, mitä kansalta tarkalleen kysyttäisiin. People's Vote -kampanjan mielestä äänestyspaperiin pitää kirjata vaihtoehto myös pysymisestä EU:ssa.

–  Me uskomme, että kansanäänestyksen järjestäminen on demokraattisin vaihtoehto. Ihmiset eivät joka tapauksessa ole tyytyväisiä. Nyt tiedämme, mitä brexit tarkoittaa, ja on aika kysyä kansalta, onko tämä sitä mitä haluatte.

Tuoreimmat aiheesta

Brexit