Britannian parlamentin odotetaan äänestävän brexit-erosopimuksesta tänään illalla. EU-johtajat ovat patistaneet parlamenttia hyväksymään sopimuksen, sillä uutta mahdollisuutta ei heidän mukaansa tule. Eroon on aikaa enää reilu kaksi viikkoa.
– Kolmatta mahdollisuutta ei tule. Toivon Britannian kansanedustajien hyväksyvän sopimuksen, sillä se mahdollistaisi Britannian järjestäytyneen eron EU:sta, komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi Strasbourgissa.
Jos parlamentti hyväksyy sopimuksen, Britannia eroaa EU:sta 29. maaliskuuta. Eroa seuraa vajaan kahden vuoden siirtymäaika, jonka aikana neuvotellaan tulevasta suhteesta.
Lähes kaikki jatkuu ennallaan, mutta Britannia ei enää osallistu EU:n päätöksentekoon.
Mitä tapahtuu, jos erosopimus hylätään?
Jos parlamentti sen sijaan hylkää erosopimuksen, äänestykset jatkuvat tulevina päivinä.
Jo huomenna kansanedustajat ottaisivat kantaa siihen, jättääkö maa EU:n ilman sopimusta sekä seuraavana päivänä lisäajan pyytämiseen.
Päivän aikana odotetaan tietoa varsinkin siitä, kääntyykö Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP kannattamaan sopimusta ja kuinka yhtenäisesti pääministeripuolue konservatiivit on sopimuksen takana.
Vakuutusjärjestelystä pääsisi ulos
Pääministeri Theresa Maylla on hihassaan kaksi dokumenttia, joilla kirkastetaan erosopimuksen ja tulevan suhteen julistuksen tulkintaa. Eilisiltana Strasbourgissa komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja May sopivat erosopimukseen liittyvästä "laillisesti sitovasta instrumentista", jolla autetaan sopimuksen tulkintaa.
Tarkoituksena on hälventää Britannian parlamentin huolia Irlannin rajan hätäjärjestelystä, joka jättäisi maan viime kädessä tullijärjestelyyn EU:n kanssa. Hätäjärjestelyä tarvitaan, jotta Irlannin saaren sisälle ei muodostu kovaa rajaa rajatarkastuksineen.
– Backstop on vakuutus, ei enempää eikä vähempää. Sitä ei ole tarkoitus käyttää, Juncker vakuutti maanantai-iltana Strasbourgissa.
Jos vakuutusjärjestelyä jouduttaisiin käyttämään, kyse ei olisi hänen mukaansa ansasta. Riitatilanteissa järjestelystä olisi olemassa ulospääsytie.
Britannian parlamentti hylkäsi valmiin erosopimuksen tammikuussa murskaluvuin. Kansanedustajat yli puoluerajojen arvostelivat erityisesti hätäratkaisua, koska sen väitettiin olevan ansa, joka jumittaisi Britannian EU:n tullijärjestelyyn.