Britanniassa alkaa jättitutkimus lääkekannabiksesta: 20 000 potilaalle annetaan kannabista – "Potilaita jätetään hoitamatta ja he joutuvat maksamaan suuria summia"

15:17img
Katso videolta keskustelu siitä, sopiiko kannabis lääkkeeksi.
Julkaistu 04.11.2019 22:32
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

Britanniassa ollaan aloittamassa erittäin laajaa tutkimusta lääkekannabiksen vaikutuksista. Tutkimusta tekee riippumaton neuvoa-antava lääkekomitea Drug Science.

Project Twenty21 -nimellä kulkevassa tutkimushankkeessa noin 20 000 potilaalle annetaan kannabistuotteita vuoden 2021 loppuun mennessä. Tutkimuksesta on uutisoinut muun muassa Guardian.

Lääkekannabiksen vaikutuksia tutkitaan potilailla, jotka kärsivät joko kroonisesta kivusta, epilepsiasta, post-traumaattisesta stressihäiriöstä, ahdistuneisuushäiriöstä tai Touretten syndroomasta.

Lääkekannabista ei juuri määrätä

Britanniassa lääkekannabis laillistettiin vuosi sitten, mutta lääkärien suhtautuminen siihen on vielä epäilevä. Syynä pidetään juuri tutkimusnäytön vähyyttä.

– Potilaita jätetään hoitamatta ja he joutuvat maksamaan suuria summia nykyisistä lääkkeistä. Tai sitten heidät ajetaan tekemään rikos ja kääntymään mustanpörssin puoleen. He eivät ansaitse tätä ja lääkkeiden määräämiseen on saatava muutos, sanoo Drug Sciencea edustava professori David Nutt.

Tutkimushankkeen tavoitteena on tuottaa suurin lääkekannabikseen liittyvä aineisto koko Euroopassa. Tarkoituksena on osoittaa päättäjille, että lääkekannabiksen pitäisi olla laajemmin saatavilla ja kohtuulliseen hintaan.

Hanketta tukee myös Royal College of Psychiatrics -korkeakoulu. 

– Tutkimusta lääkekannabiksen terveyshyödyistä esimerkiksi mielenterveyden alalla on niukasti, ja toivomme tämän tutkimuksen puuttuvan siihen, sanoi koulun johtaja, professori Wendy Burn.

Tuoreimmat aiheesta

Kannabis