Britannian pääministeri Theresa May vakuutti tänään, että maassa nyt laillisesti asuvat EU-kansalaiset voivat pysyä Britanniassa myös EU-eron jälkeen. EU-kansalaisten täytyy kuitenkin hakea oleskeluoikeutta.
Britanniassa asuu yli kolme miljoonaa EU-kansalaista, EU:n alueella on puolestaan 1,2 miljonaa brittiä.
Lopullisesti EU-kansalaisten asemasta Britanniassa sovitaan siinä vaiheessa, kun EU ja Britannia pääsevät asiasta yhteisymmärrykseen. Britanniassa pääministeri May haluaa kuitenkin jo nyt vakuuttaa, että EU-kansalaiset voivat jäädä maahan asumaan eron jälkeenkin.
Britannian tänään julkistama tarjous kuitenkin edellyttää, että muissa EU-maissa asuvat britit saavat vastaavat oikeudet.
– Haluan vakuuttaa ihmiset siitä, että suunnitelmien mukaan ketään Britanniassa laillisesti asuvaa EU-kansalaista ei käsketä lähtemään maasta, kun Britannia jättää EU:n. Haluamme teidän jäävän, May sanoi puheessaan parlamentissa.
May lupaa oleskeluoikeutta
– Viisi vuotta yhtäjakoisesti Britanniassa asuneet EU-kansalaiset saavat oleskeluoikeuden. Heitä pidetään Britannian kansalaisiin verrattavina, kun kyse on terveydenhuolloista, koulutuksesta, sosiaaliedusta ja eläkkeistä.
May myös lupaa, että jos EU-kansalaiset ovat asuneet Britanniassa alle viisi vuotta, he voivat jatkaa oleskelua maassa ja voivat hakea virallista oleskeluoikeutta sitten, kun viisi vuotta tulee täyteen.
Oleskeluoikeuden saaminen edellyttää siis viiden vuoden maassaoloa. Koska Britanniassa ei ole väestörekisteriä, oleskelu maassa pitää todistaa esimerkiksi kaasulaskujen ja palkkakuittien avulla.
Hakemuksessa lähes sata sivua
– Se prosessi, jolla haetaan pysyvää oleskeluoikeutta, on hyvin byroktaattinen, Lontoossa kuusi vuotta asunut toimittaja Markus Hippi kertoo.
– Pelkkä hakemus on 80 sivua. Sitä on nyt yksinkertaistettu vähän mutta esimerkiksi vielä viime vuonna siinä kysyttiin jokaisen ulkomaanmatkan päivämäärät viiden vuoden ajalta.
Hipiltä itseltään meni pari kuukautta pysyvän oleskeluluvan saamiseen. Prosessia helpotti se, että hän oli työskennellyt saman työnantajan palveluksessa yli viisi vuotta, joten työpaikan todistaminen oli helppoa.
– On ihmisiä, jotka ovat vaihtaneet työpaikkaa monesti tai ovat olleet kotona hoitamassa lapsia. Tällaisissa tapauksissa saattaa käydä niin, että viiden vuoden hyväksytty ajanjakso ei tulekaan täyteen.
Koska Britanniassa ei ole väestörekisteriä, ihmiset joutuvat itse todistamaan, että ovat asuneet kyseisen ajan maassa.
– Minulta meni työpäivä, kun jouduin etsimään vanhoja kaasulaskuja ja vuokrakuitteja, jotta pystyin osoittamaan asuneeni täällä. Sitten piti vielä olla kirje työnantajalta, joka minulle oli helppoa. Olinhan ollut samassa työpaikassa koko ajanjakson, Hippi sanoo.
Britanniassa asuu noin 20 000 suomalaista.