Britannian ero EU:sta näyttää lykkääntyvän. Tänään kapuloita rattaisiin heitettiin oikeudessa. Päätöksen mukaan Brexit-kansanäänestyksen tulos täytyy vahvistaa parlamentissa ennen eroprosessin aloittamista.
Britanniassa pidettiin kansanäänestys kesäkuussa, jolloin EU:sta eroamista kannattavat voittivat äänestyksen. Äänestäneistä 52 prosenttia halusi maan eroavan EU:sta.
Brittihallitus sanoi tuoreeltaan, että se aikoo hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Parlamentin äänestystä halunneen ryhmän edustajan mukaan valitusluvan hakeminen ei kannata.
– Pyydämme, että hallitus ei hae valituslupaa. Mutta jos se niin tekee, taistelemme, jotta nykyinen päätös pysyy voimassa, asiaa ajaneen lakimiesryhmän edustaja David Greene sanoi oikeuden päätöksen jälkeen.
Nolo päätös hallitukselle
Oikeuden päätös on takaisku hallitukselle, joskin pääministeri Therasa Mayn toimisto ilmoitti tuoreeltaan, että hallitus ei aio muuttaa EU-eroprosessin aikatauluja oikeuden päätöksen takia.
Siten hallitus aikoo viimeistään maaliskuun lopulla aloittaa niin sanotun artikkeli viidenkymmenen mukaiset neuvottelut EU-erosta, jotka kestäisivät pari vuotta.
Ulkomaankauppaministeri ilmoitti parlamentin keskustelussa, että oikeuden päätös on väärä.
– Hallitus on pettynyt oikeuden päätökseen. Maassa on äänestetty EU-eron puolesta kansanäänestyksessä, jonka parlamentti on pannut käyntiin päättäväisenä siitä, että kansanäänestyksen tulosta kunnioitetaan, ulkomaankauppaministeri Liam Fox sanoi parlamentissa.
Kansanedustaja pelkää kansan raivostuvan
Brexit-äänestystä vetäneen Ukip-puolueen johtaja Nigel Farage sanoi tuoreeltaan, että kansa raivostuu, jos kansanäänestyksen tulosta ei noudateta.
– Pelkäämpä, että käsissämme voi olla pian petos, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.
– Pelkään, että nyt tehdään kaikenlaisia yrityksiä, jotta artikla 50:n mukaisen eroprosessin aloittaminen keskeytetään tai lykätään. Jos näin käy, ei ymmärretä, minkälainen julkinen raivostuminen siitä seuraa.
Vaikka suuri osa parlamentaarikoista haluaisi Britannian pysyvät Euroopan unionissa, yleinen käsitys kuitenkin on, että parlamentissa äänestettäisiin kansanäänestyksen tahdon mukaisesti. Britannia siis eroaisi EU:sta, mutta ehkä hieman myöhemmin kuin mitä tällä hetkellä on suunniteltu.