Britannia ei välttämättä koskaan aloita eroprosessia EU:sta, epäilee joukko EU-diplomaatteja uutistoimisto AFP:lle.
Diplomaattilähteiden mukaan on mahdollista, että EU-eroa puoltavasta kansanäänestystuloksesta huolimatta Britannia ei koskaan jätä eropyyntöään.
EU:n säädösten mukaan Britannian on jätettävä eroilmoitus, ennen kuin neuvottelut eron ehdoista voidaan aloittaa. Eroilmoituksen jälkeen Britannialla on kaksi vuotta aikaa neuvotella eronsa ehdoista.
EU-lähteiden mukaan ei ole odotettavissa, että Britannian väistyvä pääministeri David Cameron tekisi virallista eroilmoitusta vielä huomenna EU-huippukokouksessa. Cameron on sanonut eroavansa lokakuuhun mennessä. Hän on ilmoittanut, että eroneuvottelut saa aloittaa ja hoitaa hänen seuraajansa.
Ilmoitus ehkä jouluun mennessä
EU:ssa on arvioitu, että Britannian eroilmoitus saataisiin jouluun mennessä.
– Haluamme Britannian ilmoittavan erostaan nyt, jotta asiaan saadaan selvyyttä. Koska emme voi pakottaa heitä toimimaan, henkilökohtainen arvioni on, että he ottavat aikansa, nimettömänä kommentoinut diplomaattilähde sanoo AFP:lle.
– En myöskään pidä mahdottomana, että he eivät tee sitä koskaan.
STT:lle eilen puhunut huippukokousta valmisteleva lähde puolestaan sanoi, että EU:ssa oletetaan Britannian hallituksen kunnioittavan kansanäänestystulosta eli aloittavan eroprosessin.
– Se on ainoa oletus, jonka pohjalta työskentelemme.
Britit innostuneet lähettämään postia
Diplomaattien mukaan EU on saanut tuhansia sähköposteja briteiltä, jotka kertovat olevansa pettyneitä äänestystulokseen.
Lähteiden mukaan lähettäjien joukossa on katumapäälle tulleita EU-eron puolesta äänestäneitä.
– Olemme saaneet Britanniasta vihapostia vuosikymmenen, mutta nyt ensikertaa hukumme rakkauskirjeisiin, diplomaatit sanovat AFP:lle.
Skotlanti pohtii veto-oikeuden käyttöä
Mahdollisuutta peruutusvaihteen käyttöön on pohdittu myös Skotlannissa. Skotlannin itsenäisyyspuolueen johtajan Nicola Sturgeonin mukaan Skotlannin parlamentti voi yrittää käyttää asiassa veto-oikeuttaan. Ajatuksen juridinen pohja on kuitenkin kyseenalaistettu.
Skotlantilaiset äänestivät selvästi unionissa pysymisen puolesta. Alueella harkitaankin nyt uuden itsenäisyysäänestyksen järjestämistä.