Brittikansanedustajat tutustuivat Onkaloon Eurajoella – "Teki suuren vaikutuksen"

5:15imgBritannian parlamentin edustaja kertoo MTV Uutisille, mitä oppi Suomessa ydinjätteen säilömisestä
Julkaistu 05.11.2023 22:36

MTV UUTISET – HELI SIVUNEN – KATI HYTTINEN

Eurajoelle rakenteilla oleva ydinjätteen loppusijoituspaikka Onkalo kiinnostaa ulkomaalaisia. Muun muassa Britannian parlamentin kansanedustajien ryhmä on tutustunut Satakunnassa sijaitsevaan luolastoon.

Monissa maissa seurataan tarkkaan maailman ensimmäisen ydinjätteen loppusijoituspaikan, Onkalon, rakennustöitä.

Viime viikolla Britanniasta tuli parikymmentä eri puolueiden kansanedustajaa, kunnallispoliitikkoa ja ydinjätealan edustajaa oppimaan Suomen kokemuksista.

Lue myös: Ydinjäteyhtiö Posiva toteuttaa käytetyn ydinpolttoaineen käsittelylaitoksen Eurajoelle

"Britannia voi oppia Suomesta paljon"

Britannian parlamentin ydinenergiaryhmän yhteispuheenjohtajan Charlotte Nicholsin mukaan maa voi oppia Suomen kokemuksista paljon.

– Voimme oppia Britanniassa paljon. Emme ainoastaan teknisistä ja tieteellisistä haasteista, joita on kohdattu, vaan myös siitä, kuinka varmistetaan hankkeen turvallisuus, Nichols toteaa MTV Uutisten haastattelussa.

– Kaikki ydinvoimaan liittyvä on kiisteltyä ja on todella tärkeää, että paikalliset asukkaat hyväksyvät tämänkaltaiset pitkäaikaiset päätökset.

Saitteko sitten sen kuvan, että Onkalolle on saatu paikallinen suostumus?

– Kyllä, yksi meitä kiinnostavista asioista oli, kuinka kansalaiset tuotiin mukaan hankkeeseen ja miten varmistetaan se, ettei levitetä väärää tietoa hankkeen riskeistä. Sosiaalisen median aikana voidaan luoda pelkoa tällaisen projektin ympärille, jos paikallisia asukkaita ei rauhoiteta ja jos yhtiöiltä ja hallitukselta ei saa läpinäkyvyyttä.

– Joten tämä teki meihin suuren vaikutuksen, ja voimme ottaa Britanniassa opiksemme siitä.

Lue myös: Suomalaisoopperalaulaja esiintyi puolen kilometrin syvyydessä: ”Parempaa kuin maailman parhaimmat oopperatalot”

"Aluksi vähän jännitti"

Loppusijoitustilat Onkalossa ulottuvat noin 450 metrin syvyyteen.

Tiloihin kuuluu ajotunneli, neljä pystykuilua sekä useita muita tunneleita ja teknisiä tiloja. Tähän asti Olkiluodon kallioperään on louhittu erilaisia tunneleita noin 10 kilometriä.

Loppusijoitustoiminnan aikana louhitaan kallioon uusia tunneleita vielä noin 40 kilometriä.

Entä itse tilat – minkälaisen vaikutuksen saitte sieltä?

– Minua aluksi vähän jännitti. Olen vähän klaustrofobinen enkä erityisesti nauti esimerkiksi hisseistä, joten ajattelin että se olisi pelottava kokemus. Halusin kuitenkin nähdä tunnelit itse ja saada käsityksen näistä asioista, jotka ovat abstraktin keskustelun tasolla Britanniassa. Saimme nähdä siitä oikean version Suomessa, Nichols toteaa.

Matka maan alle oli Nicholsin mukaan kaiken kaikkiaan sujuva.

– Kun siellä alhaalla on, näkee kaiken yksityiskohtaisen työn, jota siellä on tehty. Ja mittakaava tekee vaikutuksen. Maan pinnalla ei tietäisi, että jalkojen alla tapahtuu jotain niin teknisesti vaativaa.

Lue myös: Video: Tältä näyttää luolastossa, jonne Suomen ydinjätteet lopulta sijoitetaan – tärkeä koevaihe käynnistymässä

Britanniassa keskustellaan ydinjätteen sijoittamisesta

Britanniassa käydään parhaillaan keskustelua varsinkin siitä, mihin rakenteilla olevan Hinkley Point -voimalan ydinjäte sijoitetaan.

Maanalainen tila saattaisi olla ratkaisu tulevaisuudessa rakennettavien ydinvoimaloiden jätteelle.

– Suunnitelma olisi keskittää kaikkien ydinvoimaloiden jätteet tällaiseen (Onkalon kaltaiseen) paikkaan. Mutta nämä keskustelut ovat alkutekijöissään, ja Onkalon keskustelut täällä alkoivat jo 90-luvulla.

Nichols sanoo, että Suomen NATO-jäsenyys ei ole ydinenergiaryhmälle merkittävä, mutta energiariippumattomuuden ajankohtaisuus kiinnostaa heitä paljon.

– Muut EU-maat, esimerkiksi Saksa, ovat yrittäneet irtaantua ydinvoimasta. Mutta tämän myötä ne ovat enemmän riippuvaisia esimerkiksi venäläisestä öljystä ja kaasusta.

Kansanedustajat raportoivat vierailun jälkeen parlamentin valiokunnille ja Britannian hallituksen ministereille.

Vierailu on erityisen ajankohtainen, koska Britanniassa on juuri hyväksytty uusi laki energiatuotannosta ja energiaturvallisuudesta ja ydinvoimasta käydään siellä kiivasta keskustelua.

Lue myös: Energiateollisuuden kysely: Enää kourallinen suomalaisia vastustaa ydinvoimaa – vastustus pienintä 50 vuoteen

Suomalaiset säteilevät vuosi vuodelta vähemmän, kertoo STUK
 

Tuoreimmat aiheesta

Ydinvoima