Britanniassa yritysmaailma on ottanut pettyneenä vastaan uutiset siitä, että brittiparlamentti torjui pääministeri Theresa Mayn EU:n kanssa neuvotteleman brexit-sopimuksen tiistaina. Reaktioista kertoo muun muassa Guardian.
Lue myös: "Se on sotku" – Suomessa asuva britti Steven seuraa brexit-uutisia päivittäin, mutta ei vieläkään ole saanut selvää, mitä tapahtuu
Maan teollisuusliiton CBI:n pääjohtaja Carolyn Fairbairn kirjoittaa Twitterissä, että liika on liikaa ja sirkukselle on saatava loppu. Britannian johtajien instituutin väliaikaisen johtajan Edwin Morganin mukaan poliitikot ovat jälleen kerran epäonnistuneet löytämään tien ulos umpikujasta. Hänen mukaansa politiikoista on tullut mestareita sanomaan, mitä he eivät halua, mutta kompromissihalua on vaikea nähdä.
Morgan sanoo, että jos lisäaikaa halutaan, sekä hallituksen että opposition on kerrottava tarkasti, mitä sillä halutaan saavuttaa. Hänen mukaansa toistuvat pidennykset eivät tarjoa houkuttelevaa näkymää yrityksille.
Parlamentti on pettänyt yritykset uudelleen ja uudelleen
Britannian kauppakamarin johtaja Adam Marshall pitää selvänä, etteivät hallitus ja monet yritykset ole valmiita hallitsemattomaan brexitiin. Hänen mielestään EU-eron ei saa antaa tapahtua 29. maaliskuuta.
Marshallin mukaan brittiparlamentti on pettänyt yritykset uudelleen ja uudelleen viimeisten kuukausien aikana. Hänen mukaansa sotkuinen ja sekasortoinen brexit 29. maaliskuuta veisi poliittisen laiminlyönnin kuitenkin aivan uudelle tasolle.
Pienyritysten liiton puheenjohtaja Mike Cherry sanoo, että parlamentin jahkaillessa, keskustellessa ja hidastellessa todellisuus on se, että aikaa on jäljellä vain 17 päivää ja pienet yritykset eivät edelleenkään tiedä, miten ne toimivat maaliskuun 29. päivän jälkeen.
– Pienet yritykset ovat koko ajan vain turhautuneempia. Kun näitä poliittisia pelejä pelaillaan, pienet yritykset kärsivät – ne eivät voi investoida, suunnitella, palkata ja kasvaa.
Myös punta luisui
Britannian parlamentti torjui eilen brexit-sopimuksen jo toistamiseen selvin luvuin. Sopimuksen kaatumista osattiin odottaa sen jälkeen kun kovan linjan konservatiivit ja Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP kertoivat äänestävänsä sitä vastaan. Sopimus kaatui äänin 391–242.
Sopimus torjuttiin tällä kertaa vähän loivemmin kuin tammikuussa, jolloin se murskattiin 230 äänen erolla 432–202.
Myös markkinoilla reagoitiin äänestystulokseen. Punnan kurssi suhteessa dollariin heikkeni 1,3150 dollarista 1,3062 dollariin.