Britanniassa parlamentin alahuone saattaa hyväksyä jo tänä iltana lopullisesti hallituksen lakiesityksen Britannian EU-eroneuvottelujen aloittamiseksi.
Jos alahuone hyväksyy esityksen, pääministeri Theresa May saattaa BBC:n mukaan antaa virallisen ilmoituksen eroprosessin aloittamisesta jo huomenna.
Voi myös olla, että alahuone jatkaa keskustelua esityksestä vielä useamman päivän, jolloin ilmoitus voisi tulla keskiviikkona tai torstaina.
Brittihallitus pyrkii kumoamaan kaksi ylähuoneen viime viikolla hyväksymää muutosta erolakiesitykseen. Ylähuone edellytti, että parlamentti saisi vielä eroprosessin jälkeen äänestää sopimuksesta EU:n kanssa. Toinen muutos edellytti suojelua Britanniassa asuville EU-kansalaisille.
Pieni ryhmä kapinallisia konservatiiviedustajia saattaa yrittää jarruttaa prosessia ja vastustaa muutosten kumoamista, mutta heidän ei odotettu keräävän riittävästi ääniä.
Jos hallitus saa riittävästi ääniä taakseen, voidaan esitys palauttaa ylähuoneen käsittelyyn jo tänä iltana. Ylähuoneen odotetaan hyväksyvän sen uudessa käsittelyssä nopeasti.
May on jo aiemmin luvannut, että Britannia käynnistää eroprosessinsa maaliskuun loppuun mennessä. Kun EU:n perustamissopimuksen 50. artiklaan perustuva ilmoitus on annettu, alkaa kaksi vuotta kestävä eroprosessi. EU-johtajien on määrä keskustella asiasta kokouksessa 6. huhtikuuta.
Muut EU-maat ovat valmistautuneet luonnostelemaan vastauksen Britannian ilmoitukseen parin päivän sisällä, mutta varsinaiset neuvottelut alkavat näillä näkymin vasta kuukausien kuluttua. Neuvotteluista odotetaan vaikeita, sillä kaksi vuotta on hyvin lyhyt aika purkaa ja korvata EU:n ja Britannian välillä syntyneitä monimutkaisia sopimussuhteita.
Muut EU-maat eivät halua antaa Britannian eroprosessin murentaa unionin yhtenäisyyttä tai antaa unionista lähteville briteille sellaisia etuja, jotka kannustaisivat muita maita irrottautumaan.
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker toivoi, että Britannia vielä palaisi unionin jäseneksi.
– Haluaisin olla samassa veneessä brittien kanssa. Toivon sen päivän koittavan, jolloin britit astuvat veneeseen takaisin, Juncker sanoi.
Parlamentin äänestystä seurataan tarkkaan myös Skotlannissa, jossa itsenäisyyttä ajava kansanpuolue kokoontuu perjantaina.
Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on sanonut, että uusi kansanäänestys itsenäisyydestä on brexitin jälkeen hyvin todennäköinen.