Katse miehen nimettömään! Tutkimuksen mukaan sormen pituus voi ennustaa riskiä kuolla covid-19-tautiin.
Tuoreen Early Human Development -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan pitkän nimettömän omaavilla miehillä on pienemmät mahdollisuudet kuolla koronavirukseen ja he kärsivät todennäköisemmin vain lievistä oireista, kertoo New York Post.
Mutta miksi? Sormen pituuden uskotaan olevan yhteydessä siihen, kuinka suurelle määrälle testosteronia mies on altistunut kohdussa: mitä pidempi sormi, sitä suurempi altistus. Yleisen näkemyksen vastaisesti tutkijat uskovat testosteronin suojaavan vakavilta koronavirukseen liittyviltä taudeilta, koska se lisää ACE2-entsyymin pitoisuutta kehossa. Väite kuulostaa ristiriitaiselta, sillä koronavirus sitoutuu soluihin ja infektoi ne juuri ACE2-entsyymien avulla. Tutkimusta johtanut Swansean yliopiston professori John Manning uskoo kuitenkin, että suuret ACE2-pitoisuudet voivat "torjua virusta".
Tutkimus on ristiriidassa myös aiemmin tässä kuussa julkaistun tutkimuksen kanssa. Siinä todettiin, etta miehet kuolevat covid-19-tautiin kaksi kertaa naisia todennaköisemmin nimenomaan siksi, että miesten veressä on paljon enemmän ACE2-entsyymiä kuin naisten veressä.
Sormien pituussuhde vaihteli eri maissa
Walesilaisen Swansean yliopiston tutkimuksessa tutkijat tarkastelivat 200 000 henkilöä 41 eri maasta. Tutkijat mittasivat vapaaehtoisten nimettömät suhteessa heidän etusormeensa.
Nimetön oli suhteessa pidempi esimerkiksi malesialaisilla, venäläisillä ja meksikolaisilla. Myös covid-kuolleisuus oli heidän parissaan pienempi. Suurempi covid-kuolleisuus oli puolestaan maissa, joissa myös miesten nimetön oli lyhyempi. Tällaisia maita olivat esimerkiksi Yhdysvallat, Espanja ja Bulgaria. Manning huomauttaa tutkimuksessaan, että covid-19-kuolleisuus miesten parissa kasvaa iän myötä samalla, kun testosteronitasot laskevat.
Keskimäärin "pitkien nimettömien maissa" kuolleisuusaste oli 100 000 henkeä kohden 2,7. "Lyhyiden nimettömien maissa" kuolleisuusaste oli 4,9.
Miesten on havaittu sairastuvan naisia useammin uuden koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin vakavampaan muotoon ja niin ikään kuolevan tautiin todennäköisemmin. Selitystä ilmiölle on etsitty veren entsyymien lisäksi muun muassa tupakoinnista, kromosomeista, käyttäytymismalleista ja perussairauksista.
Koronavirukseen liittyviä tutkimuksia tehdään ja julkaistaan paljon, ja tulokset voivat olla osin ristiriitaisiakin. Tuloksia tulkitessa onkin hyvä muistaa, että lopulliset faktat pystytään todentamaan vasta myöhemmin. Esimerkiksi juuri testosteronin vaikutusta koronavirukseen tutkitaan nyt paljon. Lontoon syöpätutkimusinstituutissa on meneillään tutkimus siitä, kuinka testosteroni saattaa nimenomaan auttaa covid-19-tautia infektoimaan enemmän soluja kehossa, kertoo Metro.
Myös nimettömän pituuden vaikutuksia on tutkittu ennenkin. Erään tutkimuksen mukaan sormen pituus vaikuttaa jopa siihen, millaisen naisen kanssa mies päätyy yhteen.
LUE MYÖS: Tutkijatiimi tarkasteli koronavirukseen menehtyneiden kiinalaispotilaiden tietoja – nämä tekijät lisäsivät kuoleman todennäköisyyttä
LUE MYÖS: Miken, 43, kuvapari osoittaa, mitä koronavirus teki hänen keholleen kuuden sairaalaviikon aikana: "Halusin näyttää, että se voi tapahtua kenelle vain"
Lue kaikki koronaviruksesta.
Lähteet: New York Post, Metro, Early Human Development