Tutkimus: Vakavan sairauden pelko voi johtaa ennenaikaiseen kuolemaan

Ruotsalaistutkimuksessa havaittiin, että vakavia sairauksia pelkäävät näyttäisivät kuolevan aiemmin kuin ne, jotka eivät pelkää.

Laajassa ruotsalaistutkimuksessa havaittiin paradoksi, joka liittyy ihmisiin, joilla on todettu vakavien sairauksien pelko: heillä on taipumus kuolla aikaisemmin kuin niillä, jotka eivät ole ylimitoitetusti huolissaan terveydestään.

Tutkijoiden havainnoista kertoo New York Post.

Hypokondriasta kärsivillä kohonnut ennenaikaisen kuoleman riski

Hypokondriassa ihminen kärsii jostakin ruumiillisesta oireesta peläten sen vuoksi sairastavansa jotain vakavaa sairautta, kuten syöpää, vaikka kyseisen sairauden olemassaolo olisi suljettu pois lääketieteellisin menetelmin. Näin kertoo Terveyskirjasto Duodecim. Kyseessä on aiheeton sairauksien pelko.

Joulukuussa JAMA Psychiatry -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että hypokondriasta kärsivillä on kohonnut riski kuolla niin luonnollisista kuin muistakin syistä. Erityisesti itsemurhan riski on heillä kohonnut, kertoo New York Post.

Tutkijoiden mukaan krooninen stressi ja sen vaikutus elimistöön voisivat selittää osan eroista.

Tutkimuksen tekoa johti tutkija David Mataix-Cols ruotsalaisesta Karoliinisesta instituutista. Hänen mukaansa aihetta ei ole tutkimuskirjallisuudessa käsitelty tarpeeksi.

Näin tutkimus tehtiin

Mataix-Colsin mukaan heitä onnisti tutkimuksen teossa siinä, että Ruotsin tautiluokitusjärjestelmässä on erillinen koodi hypokondrialle. Näin ollen heidän oli mahdollista analysoida tuhansien ihmisten tietoja 24 vuoden alta, vuosilta 1997–2020.

Mataix-Colsin johtaman tutkimuksen mukaan hypokondriaan liittyvän diagnoosin omaavilla itsemurhakuoleman riski oli neljä kertaa suurempi kuin muilla.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 4 100 hypokondriadiagnoosin saanutta henkilöä ja verrattiin heitä 41 000 henkilöön, jotka olivat demografisten tekijöiden suhteen samanlaisia. 

Mittaamisessa hyödynnettiin niin sanottuja henkilövuosia. Siinä otettiin huomioon ihmisten määrä ja se, kuinka kauan heitä seurattiin. 

Väestön lukumäärän ja yksilöiden seuranta-ajan yhdistelmästä voidaan puhua niin sanottuina henkilövuosina, kertoo Lääkärilehti.

Hypokondriasta kärsivillä korkeampi kokonaiskuolleisuus

Hypokondriasta kärsivillä kokonaiskuolleisuusluvut olivat korkeammalla: heillä luku oli 8,5 per 1 000 henkilövuotta, kun se muilla oli 5,5.

Hypokondriasta kärsivät kuolivat muita nuorempina, sillä heidän keski-ikänsä oli silloin 70 vuotta verrattuna muiden 75 ikävuoteen.

Lisäksi heidän riskinsä kuolla verenkierto- ja hengityselinsairauksiin oli suurempi.

Syöpä oli poikkeus, sillä siinä kuoleman riski oli suunnilleen sama.

Hypokondriapotilaiden kanssa tarvitaan huomaavaisuutta

Liian ahdistuneen potilaan ohjaaminen mielenterveysalan ammattilaisille vaatii huolellisuutta. Näin sanoo New York Postille amerikkalainen lääkäri Jonathan E. Alpert, joka johtaa American Psychiatric Association -organisaation tutkimusneuvostoa.

Potilaat voivat loukkaantua, jos he kokevat, että heitä syytetään oireidensa kuvittelemisesta.

– Tarvitaan paljon kunnioitusta ja herkkyyttä ilmaista potilaalle, että kyseessä on eräänlainen tila jo itsessään, että sillä on nimi, Alpert sanoi.

– Onneksi on olemassa hyviä hoitomuotoja.

Katso myös video: Tällaista sairautta korona on aiheuttanut tänä syksynä

Lue myös:

    Uusimmat