Brysselin brexit-kokouksessa ei ainakaan toistaiseksi merkkejä läpimurrosta – neuvotteluiden jatkuminen epäselvää

5:22img
Julkaistu 06.03.2019 07:02

MTV UUTISET – STT

Britannian ja EU:n brexit-neuvottelijoiden kokous ei tuottanut tiistai-iltana läpimurtoa.

Neuvottelijat kokoustivat eilen illalla neljä tuntia illallisen ääressä, kertoo uutistoimisto AFP:n haastattelema EU:n virkamieslähde. Lähde ei pystynyt vahvistamaan, jatkuvatko keskustelut tänään.

Lue myös: EU penää Britannialta päätöksiä – lisäaika voisi johtaa absurdiin tilanteeseen eurovaaleissa

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier sanoi lauantaina, että EU on valmis myöntämään lisätakuita, jotta viime marraskuussa Britannian pääministeri Theresa Mayn kanssa lukkoon lyöty brexit-sopimus hyväksyttäisiin Britannian parlamentissa.

Barnier antoi myös ymmärtää, että EU voisi suhtautua myönteisesti lyhyeen tekniseen lykkäykseen sovitusta aikataulusta. Britannian on määrä jättää unioni 29. maaliskuuta.

Barnierin pieni aloite Britannian suuntaan on herättänyt toiveita siitä, että osapuolet voivat löytää ratkaisun myös niin sanotusta backstopista eli Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan hätäjärjestelystä. 

Juttu jatkuu brexitiä koskevan Huomenta Suomen keskusteluvideon jälkeen.  

6:45img

Lue myös: Kova brexit voisi vaarantaa lääkkeiden saannin myös Suomessa – "Varaudumme pahimman varalle"

Molemmat osapuolet haluavat välttää rajamuodollisuuksien paluun nykyisin avoimelle Irlannin rajalle. Erosopimuksen mukaan tämä vältettäisiin sillä, että Britannia jäisi osaksi tulliliittoa, kunnes asiaan löydetään muu ratkaisu.

Brexitin kannattajat pelkäävät tämän backstop-lausekkeen vesittävän koko EU-eron ja ovat vaatineet sopimukseen takarajaa järjestelyn päättymiselle.

Oikeuskanslerin näkemystä odotetaan

Britannialta neuvotteluihin osallistuu brexit-ministeri Stephen Barclay ja oikeuskansleri Geoffrey Cox. Oikeuskanslerin mukanaoloa keskusteluissa pidetään keskeisenä, sillä hän lopulta esittää brexit-sopimuksesta ja backstopista lakinäkökulman. Tämä saattaa vaikuttaa siihen, saadaanko brexitiä kannattavat mutta erosopimusta vastustavat kansanedustajat sopimuksen taakse.

Coxin aiemmin esittämä tulkinta, jonka mukaan backstop saattaisi sitoa Britannian pysyvästi EU:n tulliliittoon, nähtiin yhtenä vaikuttavana tekijänä sille, että pääministeri Mayn neuvottelema sopimus hylättiin parlamentissa murskaluvuin tammikuussa.

EU-johtajat ovat vaatineet, että erosopimusta ei avata, ja Brysselin keskusteluissa pyritään luonnostelemaan erillinen asiakirja, joka vakuuttaisi epäilijät Lontoossa.  

6.3. klo 7.18: Jutussa kerrottiin ensin virheellisesti, että Britannian on määrä jättää unioni 23. maaliskuuta. Oikea päivämäärä on 29. maaliskuuta.

Tuoreimmat aiheesta

Brexit