Butsha, Moskva, Mariupol ja HIMARS: Nämä 12 videota näyttävät Venäjän suurhyökkäyksen "kylmät kasvot"

Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan on tuottanut valtavan määrän videomateriaalia. Videoiden avulla ruutujen takaa on voitu todistaa niin epäiltyjä sotarikoksia kuin raskaita taisteluitakin. Kokosimme 12 kuukaudelta 12 videota. Sota Ukrainassa on vaatinut arviolta yli 300 000 ihmisen hengen.

24.2.2022: Sota syttyy – "Naamiot on riisuttu"

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti aamuvarhain Venäjän aloittavan "erikoisoperaation" Ukrainassa. Pian raportoitiin venäläisjoukkojen liikkeistä ja lukuisista räjähdyksistä muun muassa pääkaupunki Kiovassa.

24.2.2022: MTV Uutiset Ukrainassa

"Kyllä tämä on surullista kerrottavaa ja katsottavaa on tällä hetkellä", kirjeenvaihtaja Petri Saraste totesi ensimmäisenä päivänä joutuessaan myös itse pommisuojaan Kiovassa. MTV Uutiset on vieraillut sota-alueella lukuisia kertoja kuluneen vuoden aikana.

24.2.2022: Zelenskyi: Jään Kiovaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kasvu koomikosta sota-ajan presidentiksi on ollut yksi viime vuoden kerratuimmista tarinoista. Zelenskyin puheet ja sitaatit ovat jääneet elämään. "Tarvitsen ammuksia, en kyytiä", kerrotaan Zelenskyin sanoneen, kun hänelle tarjottiin evakuointia Kiovasta.

1.4.2022 Butshan verilöyly paljastuu

Venäjän vetäydyttyä Kiovan alueelta Pohjois-Ukrainasta paljastuivat sodan tunnetuimmat epäillyt sotarikokset. Butshan verilöylynä tunnetussa tapahtumasarjassa väitetään kuolleen 1 700 siviiliä. Ruumiita löytyi kaduilta ja rakennuksista teloitettuina ja kidutettuina. Läpi sodan Venäjä on tehnyt paljon iskuja siviilikohteita vastaan.

14.4.2022: Ukraina upottaa Moskvan

Ohjusristeilijä Moskva oli Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva, jonka Ukraina onnistui upottamaan. Venäjä teki kaikkensa kieltääkseen Ukrainan olleen uppoamisen takana. Kreml puhui sekä tuntemattomasta syystä alkaneesta tulipalosta että myrskystä, jota alueella ei todellisuudessa ollut.

17.5.2022: Mariupolin antautuu

Sodan raskaimpiin kuuluneita taisteluita käytiin Etelä-Ukrainan Mariupolin satamakaupungista, jossa ukrainalaiset tekivät pitkään vastarintaa Azovstalin terästehtaalla. Mariupolin taistelu alkoi heti sodan alussa, mutta vasta 17. toukokuuta Ukraina ilmoitti vastarinnan päättymisestä.

25.6.2022: HIMARS muuttaa sotaa

Yhdysvaltain lahjoittamien raskaiden HIMARS-raketinheittimien avulla Ukraina on pystynyt iskemään tarkasti ja tehokkaasti Venäjän huolto- ja komentoketjuja vastaan. Erityisesti iskut ammusvarastoihin ovat heikentäneet Venäjän kykyä sotia haluamallaan tavallaan.

13.9.2022: Ukrainan vastahyökkäykset

Syksy oli Ukrainan vastahyökkäysten aikaa. Juuri kun vaikutti siltä, että Ukrainan eteneminen etelässä tyssää, iski maan armeija Harkovan seudulla nopeasti ja tehokkaasti. Syksyn aikana Ukraina onnistui valtaamaan takaisin myös Etelä-Ukrainan Hersonin kaupungin.

8.10.2022: Kertshinsilla räjähtää

Kertshinsilta yhdistää Venäjän ja maan vuonna 2014 Ukrainalta valloittaman Krimin niemimaan. Räjähdys sillalla oli Kremlille kivulias osoitus Ukrainan kyvystä iskeä syvälle Venäjän selustaan. Räjähdys oli merkittävä sekä strategisesti että symbolisesti.

23.1.2023: Suomalaisvapaaehtoisen haavoittuminen kuvattiin

Sota Ukrainassa on vetänyt puoleensa suomalaistaistelijoita. Tiedossa on, että suomalaisia taistelee sekä Ukrainan että Venäjän puolella.

10.2.2023: Venäjän uudetkin hyökkäykset vaikeuksissa

Venäjän kärsimiä tappioita Ukrainassa ovat olleet valtavia. Pelkästään panssarivaunuja Venäjä on menettänyt yli 1 500. Ukrainan armeija onkin pyrkinyt julkaisemaan paljon videoita, joissa Venäjän taktiikat ontuvat ja kallis kalusto tuhoutuu.

24.2.2023: Sodan vuosipäivä Kiovassa

Kun vuosi sitten Venäjän ohjukset iskivät Ukrainan kaupunkeihin ja panssarit vyöryivät rajojen yli, vain harva sotilasasiantuntija uskoi Ukrainan vastarinnan kestävän. Ukrainan puolustus kuitenkin pysäytti hyökkäyskärjet ja taistelut jatkuvat yhä. Suomi ja lukuisat muut länsimaat ovat luvanneet aseavun jatkuvan. Vakavista rauhanneuvotteluista ei ole viime aikoina edes juuri puhuttu.

Lue myös:

    Uusimmat