Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt sanoo MTV uutisille, että Venäjän turvallisuuselinten rooli on kasvanut maan ulkopolitiikassa.
– Sitä on enemmän nyt. Näemme enemmän turvallisuusajattelua Venäjällä. Turvallisuuselimet, FSB ja muut, ovat ilman muuta voimistuneet eri tahoilla, ja ne tekeväst asioita, jotka vaikuttavat kielteisesti yhteistyön edellytyksiin.
Parhaillaan Suomessa vieraileva Bildt on nykyään toinen puheejohtaja läntisessä European Council on Foreign Relations -ajatushautomossa. Hänen mukaansa Venäjän toimista on haittaa etenkin pohjoisessa.
– Venäjä on pidättänyt erilaisia ihmisiä epäiltynä vakoilusta ja sen takia yhteistyö on nyt melko huonoa.
Itämerellä rauhallista
– Venäjän uusi linja vuoden 2014 Ukrainan ja Krimin tapahtumien jälkeen toi Naton Baltian maihin. Venäjän intressi Itämerellä on suuri, koska se on reitti ulkomaankaupalle ja Venäjä haluaisi määritellä vakauden omilla ehdoillaan, Bildt sanoo.
– Venäjä ymmärtää myös, että voimatoimet alueella merkitsisivät sitä, että se saisi vastaansa koko lännen.
Bildt myöntää, että Venäjän toiminta on arvoituksellista. Keväällä Venäjä varoitti Ruotsia Iskander-ohjuskokeesta, jonka maalialue oli Ruotsin rannikon läheisyydessä.
– Emme oikeastaan tiedä, mitä Venäjä testasi. Heillä on kyllä Kaliningradissa korkealuokkaista aseistusta, joten on oletettavissa, että he kokeilivat jotain.
Historia ei toistu
Venäjä ryhtyi sotilastoimiin Ukrainassa pian vuoden 2014 Sotshin talviolympialaisten jälkeen. Nyt maassa on jalkapallon MM-kisat ja Venäjä on taas edustavimmillaan.
Voisiko jotain tapahtua kisojen jälkeen?
– Ukraina oli hajoamassa silloin, Bildt muistuttaa.
– Presidentti tapatti ihmisiä ennen kuin pakeni maasta. Putin katsoi hetken otolliseksi ja sai Krimin, joskin Ukrainassa hän ei onnistunut. Nyt ei näy mitään levottomuutta herättävää.