Charlie Hebdon kannen symboliikka viittaa kristillisyyteen – Vatikaanissa suututtiin

Charlie Hebdo 2016
Uusin Charlie Hebdo esittää jumalhahmon juoksemassa kivääri selässään. Symboliikka viittaa kristinuskon Jumalaan. Vatikaanissa pahastuttiin kuvasta.
Julkaistu 07.01.2016 13:53
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki

mirja.kivimaki@mtv.fi

@MirjaKivimaki

Vatikaanilainen sanomalehti on kritisoinut ranskalaista satiirilehti Charlie Hebdoa, joka esittää kannessaan Jumalan Kalashnikov-kivääriä kantavaksi tappajaksi. Vatikaanilaislehden mukaan kansi on valitettava ja epäkunnioittava kaikille uskonnoille.

Kansi koristaa Charlie Hebdon tuoretta muistojulkaisua, joka tuli painosta verisen terrori-iskun vuosipäivän alla. Myös muistonumerossaan lehti jatkaa hellittämättä linjallaan ja irvailee uskonnoille, erityisesti uskonnolliselle fundamentalismille. 

Charlie Hebdo muistonumero

Mies luki uusinta Charlie Hebdoa Pariisin keskustassa.

Kannen kuvassa juoksee seonneen näköinen jumalhahmo verta käsissään, selässään Kalashnikov ja päässään kolmiohattu jonka keskellä on silmä.

Sama symboli dollarin setelissä

Kolmio jonka keskellä on silmä on klassinen uskonnollinen symboli. Varhaisimmillaan tämän tyyppisiä symboleita löytyy muinaisesta Egyptistä. Se liittyy myös kristinuskoon, mutta ei kuitenkaan Islamiin.

Dollarin seteli lähikuva

Kaikkinäkevä silmä on kristinuskon symboli, ja se löytyy mm. dollarin setelistä.

Vaikka kolmiota ja silmää löytyy useiden uskontojen symboliikasta, kolmion keskellä oleva silmä on erityisesti kristinuskon symboli, ja se löytyy lukuisista kirkoista sekä mm. yhden dollarin setelistä.

Kuvio löytyy setelin takaa "In God We Trust" -tekstin vasemmalta puolelta. Kaikkinäkevän silmän alla lukee Novus ordo seclorum, vapaasti latinasta käännettynä "Aikakauden uusi järjestys" ja sen päällä Annuit Coeptis, vapaasti käännettynä "suojele ponnistuksiamme".

Islamissa tällaista kaikennäkevän silmän symbolia ei esiinny. Islamiin silmä liittyy lähinnä Fatiman käsi -symbolin kautta, jossa käteen on piirretty silmä. Symbolin ajatellaan syojelevan pahalta silmältä. 

Charlie Hebdon kannen tekstissä sanotaan: Vuotta myöhemmin murhaaja on yhä vapaana. Tekstillä haluttaneen sanoa että veristen terrori-iskujen todellinen syypää on fundamentalistinen uskonnollisuus yleensä uskontoon tai kirkkokuntaan katsomatta.

"Poliittista korrektiutta, muttei uskon kunnioitusta"

Vatikaanin sanomalehti L´Osservatore Romano  syyttää Charlie Hebdoa uskonnon "manipuloimisesta".

– Petollisen sekularistisen viittansa takana tämä ranskalainen viikkolehti jälleen kerran unohtaa sen, mitä kaikkien uskontojen johtajat jatkuvasti sanovat. Hehän juuri kehottavat hylkäämään uskonnon nimessä tehtävän väkivallan ja sanovat että Jumalan käyttäminen vihan oikeutukseen on todellista jumalanpilkkaa, lehti kirjoittaa. 

– Charlie Hebdon liike osoittaa surullisen paradoksin maailmasta. Poliittiseen korrektiuteen pyritään muuten naurettavuuteen saakka, mutta samaan aikaan ei haluta kunnioittaa uskovaisten uskoa Jumalaan, uskonnosta riippumatta. 

Paavi: Ette voi halventaa toisten uskoa

Charlie Hebdo tunnetaan satiirista kansistaan ja jutuistaan joissa irvaillaan poliittisille ja uskonnollisille johtajille. Lehti menetti ison osan keskeisistä työntekijöistään, kun islamistimilitantit hyökkäsivät toimituskokoukseen 7. tammikuuta 2015. 

Iskun jälkeen paavi Franciscus kommentoi lehden sisältöä.

– Ette voi provosoida, ette voi loukata toisten uskoa, ette voi halventaa toisten uskoa, paavi sanoi.

Paavi Franciscus

Paavi Franciscus antoi ristiriitaisesti tulkittavan viestin Charlie Hebdoon tehdystä terrori-iskusta. 

Myöhemmin Vatikaani antoi uuden lausunnon, jossa todettiin, että paavin kommenttien ei ollut tarkoitus mitenkään oikeuttaa iskuja.  

Charlie Hebdon toimitus on joka tapauksessa antanut lausunnon, että lehti jatkaa linjallaan terroristeista huolimatta.

– He eivät tule näkemään Charlien kuolemaa. Charlie sen sijaan katselee kun he potkaisevat tyhjää, lehti julistaa.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat