Charlie Hebdon tekijät kokevat jääneensä yksin terrori-iskun jälkeen

je suis charlie
Satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen kohdistunut isku järkytti laajasti.
Julkaistu 04.01.2016 18:04

MTV UUTISET - AFP - STT

Ranskalainen satiirilehti Charlie Hebdo nousi kertaheitolla hiljaiselosta maailman julkisuuteen, kun kaksi ääri-islamistiveljestä hyökkäsi lehden toimitukseen ja ampui kahdeksan ihmistä.

Isku järkytti laajasti ja lehdelle virtasi solidaarisuuden ilmauksia. Räävittömiä pilakuvia julkaisevasta lehdestä tuli sananvapauden vertauskuva. Ensimmäistä iskun jälkeen julkaistua lehteä myytiin 7,5 miljoonaa kappaletta.

Vuotta myöhemmin toimituksen eloonjääneet jäsenet kuitenkin kokevat, että heidät on jätetty yksin, kertoo talousjohtaja Eric Portheault. Hän selvisi iskusta piiloutumalla työpöytänsä taakse.

– Olemme yksin. Olimme toivoneet, että muutkin tekisivät satiiria. Mutta kukaan ei halua liittyä taisteluun kanssamme, koska se on vaarallista. Tätä tehdessä voi kuolla, Portheault totesi.

Charlie Hebdo on jatkanut ilmestymistään, vaikka monet lehden tunnetuimmista piirtäjistä kuolivat tai haavoittuivat iskussa. Toimitus työskentelee nyt salaisessa ja tarkoin vartioidussa paikassa. Menetyksiä on kuitenkin ollut. Yksi eloonjääneistä, Luz, ilmoitti syyskuussa olevansa liian traumatisoitunut jatkaakseen työtään Charlien piirtäjänä.

– Meille jäi valtava, hirvittävä tyhjä aukko. Muut eivät halua tehdä kanssamme työtä, koska se on liian vaarallista, Portheault sanoi.

Ennen iskua Charlie Hebdoa myytiin viikossa keskimäärin 30000 kappaletta ja lehden talous oli vaakalaudalla. Iskun jälkeen levikki on asettunut sadan tuhannen vaiheille.  

Muistonumeroa miljoona kappaletta

Lehti on pitänyt kiinni kaikkea pilkkaavasta tyylistään. Yksivuotismuistoksi Charlie Hebdo julkaisee miljoonan kappaleen painoksen erikoisnumeroa, jonka kannessa pilkataan lehden linjan mukaisesti uskontoa. Kansikuva esittää parrakasta Jumala-hahmoa, joka juoksee hullun kiilto silmissä pakoon, kädet veressä ja rynnäkkökivääri selässä. Kansitekstissä kerrotaan, että "murhaaja on yhä karkuteillä".Charlie Hebdo

Tammikuun iskuja seurasi sarja vielä verisempiä terroritekoja Pariisissa, ja marraskuussa tehdyssä terrori-iskujen sarjassa kuoli 130 ihmistä. Iskuja seuranneen Charlie Hebdon kansikuvassa luotien rei'ittämä juhlija nostaa lasin huulilleen. Kansiteksti on "Heillä on aseet. Paskat heistä, meillä on samppanjaa".  

Tuoreimmat aiheesta

Charlie Hebdo