Christine kertoo, miltä tuntui viettää kaksi viimeistä minuuttia aviomiehen kanssa: "Hän sai arvokkaan kuoleman"

Christine matkusti miehensä kanssa tämän viimeiselle matkalle Sveitsiin. Nainen kertoo australialaismedialle, millaiset parin viimeiset hetket olivat alppimaan eutanasiaklinikalla.

On tullut kuluneeksi lähes neljä kuukautta siitä, kun Christine sanoi viimeiset sanansa aviomiehelleen sveitsiläisellä eutanasiaklinikalla.

Naisen mukaan kuolema oli kaunis ja rauhallinen – aivan kuten Christine oli miehensä Troyn kanssa toivonutkin – täynnä pyyteetöntä rakkautta.

– Se toi minulle mielenrauhan. Pidin myös huolen siitä, että sanoin hänelle kaiken sen, mitä olin suunnitellutkin, Christine kertoo news.com.au-sivustolle.

Parantumaton sairaus ei riittänyt eutanasiaan kotimaassa

Palomiehenä elämäntyönsä tehnyt Troy sairastui vain 54-vuotiaana parantumattomaan sairauteen, joka hiljalleen surkastutti miehen kehoa.

Miehen tulevaisuus näytti lohduttomalta, sillä mitään parannuskeinoa ei ollut – perheen tuli vain katsoa vierestä, kun perheenisä teki hidasta kuolemaa.

Jos Facebook-julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Sekä Troy että Christine tiesivät, mitä piti tehdä: jotta Troyn ei tarvitsisi kärsiä tai kokea vegetatiivista olotilaa, heidän täytyi tehdä raskas ja koko perheen elämään vaikuttava päätös.

– Olen onnellinen, että pystyin toteuttamaan Troyn toiveen. Olimme käyneet asiasta lukuisia keskusteluja kauan. Hänellä oli oikeus valita hyvän tai ikävän kuoleman väliltä. Hän sai arvokkaan kuoleman, Christine muistelee aikaa taaksepäin.

Jäähyväiset vain kahdessa minuutissa

Koska hyväksyttävän päätöksen saaminen eutanasialle on vaikeaa perheen kotimaassa Australiassa, pariskunta matkusti Sveitsiin.

Christine oli sopinut hoitohenkilökunnan kanssa, että he koskettaisivat hiljaa hänen päätään, kun hänen miehensä oli siirtynyt tuonpuoleiseen.

Hellää kosketusta ei kuitenkaan ollut tarvetta, sillä Christine vaistosi, kun Troy ei ollut enää läsnä.

– Tunsin sen – hänen sielunsa ei ollut enää hänen ruumiissaan, Christine muistelee koskettavaa hetkeä.

Jäähyväisille oli aikaa vain vaivaiset kaksi minuuttia sen jälkeen, kun mies oli saanut kuolettavan pistoksen. Christine tiesi, että vaikka hänen miehensä ei kyennyt ikiuneen vaipuessaan tuottamaan enää sanoja, mies kuuli kaiken ympäriltään. Niinpä nainen nojautui miehensä viereen ja kuiskasi tämän korvaan rakkaudentäyteiset viimeiset sanansa.

– Kerroin hänelle, kuinka paljon rakastin häntä ja kuinka tulen pitämään huolen siitä, ettei lapsemme unohda häntä koskaan. Lupasin myös kertoa lapsillemme, kuinka tärkeitä he olivatkaan hänelle.

Ainut ja oikea vaihtoehto

Christine matkusti pian miehensä kuoleman jälkeen takaisin Australiaan. Siinä, missä hän oli istunut menomatkan aviomies vierellään, paluumatkalla nainen piteli miestä sylissään – tuhkattuna ja uurnattuna. 

Vaikka Christine ja hänen 14- ja 17-vuotiaat lapsensa olivat surun murtamia, he tietävät sisimmässään tehneensä oikean ratkaisun. Heidän olisi ollut paljon raskauttavampaa seurata, kuinka heille tärkeä ihminen kärsii viimeisinä hetkinään.

Muutama päivä ennen Sveitsiin lähtöä Troy oli nimittäin saanut sairauskohtauksen muun perheen olleen poissa kotoa. Perhettä järkyttänyt tilanne sai perheen vakuuttumaan siitä, että Sveitsiin lähteminen oli ainut oikea päätös.

– Hänen hengityksensä pysähtyi pariksi minuutiksi. Troy oli huolissaan siitä, että hän kuolee sillä aikaa, kun me emme ole kotona. Meistä kukaan ei halunnut, että hänet löydetään kotoa kuolleena.

Eutanasia jakaa mielipiteitä

Christine aikoo tehdä töitä sen eteen, että eutanasia olisi hyväksyttävämpi asia myös Australiassa. Hänen mielestään armokuolema ei ole niin järkyttävä asia kuin luullaan. 

– Ihmiset, jotka eivät hyväksy eutanasiaa, eivät ole koskaan joutuneet valitsemaan sitä. Eikö eutanasian kuitenkin kuuluisi olla vaihtoehto niille ihmisille, jotka haluavat itse valita, millaisen kuoleman haluavat, Christine toivoo.  

Prosessi on saarivaltiossa monivaiheinen ja myönteiselle päätökselle on useita ehtoja. Eutanasiaan vaaditaan lääkärien puoltavien lausuntojen lisäksi parantumaton ja kärsimystä tuottava sairaus. Myös potilaan korkea ikä katsotaan olevan päätöstä edistävä tekijä.

Eutanasia jakaa mielipiteet myös Suomessa. Katso yllä olevalta videolta, millaista keskustelua aihe herätti Huomenta Suomen studiossa. 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat