CNN: Jopa puolet venäläisistä hyväksyy sotilaallisen voimankäytön Ukrainassa, jotta maa pysyisi pois Natosta

6:06imgKatso videolta, mitä venäläismediassa kerrotaan Ukrainan sodasta.
Julkaistu 28.02.2022 16:58
Toimittajan kuva

Anna Egutkina

anna.egutkina@mtv.fi

Puolet venäläisistä sanoo, että olisi oikein käyttää sotilaallista voimaa Ukrainan pitämiseksi Naton ulkopuolella, käy ilmi CNN:n teettämästä kyselystä.

Joka toinen venäläinen eli 50 prosenttia sanoo, että se olisi oikein, kun taas neljännes eli 25 prosenttia sanoo, että se olisi väärin. Toinen neljännes on kyselyn mukaan epävarma.

Kyselyssä kävi kuitenkin myös ilmi, että useampi venäläinen pitää sotilaallisen voiman käyttöä "Venäjän ja Ukrainan yhdistämiseksi" vääränä kuin oikeana. Toisin sanoen, jos tavoitteena on vain maiden yhdistäminen sodan avulla, sitä ei hyväksy yhtä moni venäläinen kuin jos tavoitteena on Ukrainan Natoon liittymisen estäminen tai jos Venäjä tuntee itsensä uhatuksi entisissä Neuvostoliiton maissa tapahtuvan "ulkomaisen toiminnan" vuoksi.

Näitä tuloksia tarkastellessa on toki hyvä muistaa, että kysely toteutettiin ennen kuin Venäjä todella hyökkäsi Ukrainaan, joten sota on saattanut muuttaa venäläisten mielipiteitä. Kyselystä käy myös ilmi, että vain 13 prosenttia venäläisistä piti todennäköisenä, että Venäjä hyökkäisi Ukrainaan.

Lue myös: Sensuuri tiukkenee: Venäjällä rajoitetaan pääsyä Facebookiin, 10 tiedotusvälineelle käsky poistaa sotaa koskeva "disinformaatio"

Ukrainan ja Venäjän neuvottelut

Ukraina ja Venäjä eivät ole "yhtä kansaa" 

Ukrainassa oli hyvin Venäjä-vastaisia mielipiteitä jo ennen kuin Vladimir Putin päätti hyökätä maahan. Suurin osa ukrainalaisista torjuu Venäjän presidentin esittämän väitteen, jonka mukaan Ukrainalla ei olisi historiallista perustaa ja että se olisi lähinnä Neuvostoliiton luomus.

Koko maassa ja kaikissa ikäryhmissä enemmistö ukrainalaisista sanoo, etteivät he ole "yhtä kansaa" venäläisten kanssa ja että näiden kahden maan ei pitäisi olla yhtä.

Ukrainalaisista Venäjän sotilaallisen voimankäytön eri syistä hyväksyi vain 10-13 prosenttia.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota