USA:n mediat, myös Fox: Harris löi Trumpin – "Hän kampanjoi yhä Bidenia vastaan"

CNN:n ja SSRS-tutkimuslaitoksen kyselyyn vastanneista 63 prosenttia sanoi Harrisin esiintyneen paremmin ja 37 prosenttia Trumpin.

Yhdysvalloissa presidenttiehdokkaiden odotetun tv-väittelyn "voittaja" oli demokraattien Kamala Harris ainakin medioiden katsojakyselyiden perusteella.

Uutiskanava CNN:n tekemän pikakyselyn mukaan presidenttiehdokkaiden tv-väittelyssä varapresidentti Harris esiintyi katsojien mielestä republikaanien Donald Trumpia paremmin. Väittely järjestettiin varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

CNN:n ja SSRS-tutkimuslaitoksen kyselyyn vastanneista 63 prosenttia sanoi Harrisin esiintyneen paremmin ja 37 prosenttia Trumpin.

Pikakyselyn mukaan äänestäjät olivat väittelyn jälkeen hyvin jakautuneita siitä, kumpi ehdokkaista ymmärtää paremmin heidän ongelmiaan. Kyselyyn vastanneista 44 prosenttia kertoi Harrisin ymmärtävän paremmin ja 40 prosenttia Trumpin.

Ennen tv-väittelyä samoista vastaajista puolet kertoi uskovansa Harrisin esiintyvän väittelyssä paremmin ja puolet Trumpin.

Tulos oli kuitenkin Harrisin eduksi verrattuna ennen tv-väittelyä tehtyyn kyselyyn. Tuolloin samoista vastaajista 43 prosenttia kertoi Trumpin ymmärtävän paremmin heidän ongelmiaan ja vain 39 prosenttia kertoi Harrisin ymmärtävän paremmin.

Mediat kokosivat raateja katsojista

Jopa Trumpia aiemmin myötäillyt Fox-uutiskanava kertoi, että kanavan katsomossa väittelyä seuranneiden tavallisten äänestäjien ryhmä piti Harrisia parempana. Katsojista 12 nosti kätensä Harrisille ja 5 heistä puolsi Trumpia, Fox kertoi.

Ryhmän jäsenet arvioivat muun muassa, ettei Trump tiennyt, kuinka selättää Harris, ja ettei entisellä presidentillä ollut uutta sanottavaa.

– Päässään hän näyttää yhä kampanjoivan (presidentti) Joe Bidenia vastaan, yksi sanoi Foxin mukaan.

Myös Washington Post kokosi väittelyä arvioimaan oman raadin 25 päättämättömästä tavallisesta äänestäjästä. Väittelyn katsottuaan raadin jäsenistä 23 arvioi Harrisin onnistuneen kaiken kaikkiaan paremmin. Vain kaksi piti Trumpin esiintymistä parempana. Yksittäisistä kohdista raadin näkemykset kuitenkin vaihtelivat.

– Trump oli puolustuskannalla. Harris piti kiinni näkökulmistaan ja oli johdonmukaisempi. Totta puhuen hän oli ammattimaisempi kuin millaisena olen koskaan aiemmin hänet nähnyt. Trumpilta meni ohi liian monta tilaisuutta, sanoi raadin nelikymppinen jäsen Jason Wisconsinin osavaltiosta.

Hän sanoi olevansa lähtökohtaisesti kallellaan Trumpin suuntaan.

Toinen Trumpia puoltaneista kahdesta vastaajasta arvosteli Harrisia siitä, ettei tämä antanut kunnon vastausta mihinkään kysymyksiin.

"Trumpin naamio on pudonnut"

Useat asiantuntijat maailmalla ovat julkisesti kommentoineet väittelyä ja sanoneet pitävänsä Harrisia ehdottomasti parempana. Yllättäen näihin on lukeutunut myös Trumpia aiemmin kannattaneita ja jopa joitain republikaaneja, New York Times kertoi.

Trumpin presidenttikaudella Valkoisen talon viestintäjohtajana työskennellyt Alyssa Farah Griffin sanoi Trumpin kannattajien nyt nähneen, kuinka "Trumpin naamio on pudonnut".

–  Mies, joka on markkinoinut itseään vahvana ja hallitsevana, huojuu ja joutuu pois tolaltaan, näyttää kutistuvan, kun häntä haastetaan. Tämäniltaisen esiintymisen perusteella moni Trumpin kannattaja on aidosti yllättynyt ja pettynyt, Griffin sanoi NYT:n mukaan.

Vaikuttaako äänestyspäätökseen?

CNN:n kyselyssä selkeä enemmistö sanoi kuitenkin, ettei tv-väittely vaikuttanut heidän äänestyspäätökseensä. Näin kertoi 82 prosenttia kyselyyn vastanneista. 14 prosenttia vastanneista kertoi, että väittely sai heidät harkitsemaan ehdokkaan vaihtamista, ja vain 4 prosenttia kertoi muuttaneensa mieltään siitä, ketä aikoo äänestää.

Pikakyselyyn vastasi runsaat 600 tv-väittelyn katsonutta rekisteröitynyttä äänestäjää. Kyselyn virhemarginaali on 5,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Väittelyn jälkeen myös STT:n haastattelemat suomalaisasiantuntijat muistuttivat, että presidenttikisa jatkuu tasaisena ja että väittelyä todennäköisesti seurasivat enimmäkseen sellaiset ihmiset, jotka seuraavat politiikkaa muutenkin.

 

Lue myös:

    Uusimmat