Britannian EU-eron puolustajat mainostivat kansanäänestyksen alla, että terveyspalvelut saavat lisärahaa, maahanmuutolle laitetaan tiukemmat rajat ja Britannian talous pärjää. Muutama päivä äänestyksen jälkeen lupaukset on rikottu, kirjoittaa CNN.
Yksi EU-eroa ajaneen Vote Leave -kampanjan tärkeimpiä mainoslauseita oli EU:lle menevien rahojen ohjaaminen Britannian julkisesti rahoitettuun terveydenhuoltoon (National Health Service eli NHS). Mainoslause oli teipattu näyttävästi myös Vote Leavin kampanjabussiin.
Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.
EU-eron kannattajat sanoivat äänestyksen alla, että Britannia lähettää EU:lle viikoittain 350 miljoonaa puntaa. Kansalaisjärjestöt tosin syyttivät jo kampanjan alla, että luvun antaminen johtaa äänestäjiä harhaan.
Kansanäänestyksen päätyttyä EU-eroa haluavien voittoon selittelemistä on riittänyt. Vaalivoittajat eivät voineetkaan luvata, että kaikki rahat menevät terveydenhoitoon. Yksi eroleirin näkyvistä hahmoista, entinen konservatiivijohtaja Iain Duncan Smith, kertoi BBC:lle, ettei Vote Leave koskaan sanonut, että kaikki rahat menisivät sairaaloille.
Britannian itsenäisyyspuolueen johtaja Nigel Farage lobbasi voimalla Britannian EU-eron puolesta. vaalituloksen jälkeen Farage on sanonut tv-haastattelussa, että Leave-kampanja teki virheen luvatessaan, että Britannia käyttäisi EU:lle maksettuja rahoja terveydenhoitoon.
Miten käy maahanmuuton?
Monet Brexitin kannattajat toivoivat, että Britannian maahanmuuttopolitiikka kiristyy. Leave-kampanja hyökkäsi voimalla Britannian hallitusta vastaan juuri sen takia, että maahanmuuttajien määrä oli vuonna 2015 heidän mielestään liian suuri. CNN:n mukaan Britanniaan muutti vuonna 2015 yhteensä 333 000 ihmistä.
Vaalien jälkeen Leave-kampanjan Nigel Evans kertoi BBC:n haastattelussa, että Britannia voisi jatkossa paremmin kontrolloida sitä, millä perusteella EU:sta tulevat maahanmuuttajat pääsisivät Britanniaan. Hän ei kuitenkaan sanonut, että maahanmuuttajien määrä vähenisi.
Toinen Leave-kampanjan näkyvä hahmo, Daniel Hannan, kertoi viime viikolla, että Britannian pitää ehkä jatkossakin ottaa vastaan työntekijöitä EU-maista. Näin Britannia takaisi pääsyn Euroopan vapaakauppa-alueelle. Twitterissä Hannahin viestiin reagoitiin tylysti: VoteLeave Derbyshire vaati Hannahia pitämään kiinni maahanmuuton rajoittamisesta.
Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.
Punta vajoaa
Britannian hallitus ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoittivat ennen äänestystä, että ero EU:sta vahingoittaisi Britannian taloutta. Eroa kannattaneet leimasivat puheet pelotteluksi.
Pian vaalien jälkeen talouspeloista näyttää ainakin osin tulleen totta. Punnan kurssi on syöksynyt alimmilleen 30 vuoteen, brittipankkien osakkeiden arvo on romahtanut ja yritykset laittavat investointeja jäihin. Asiantuntijoiden mukaan pankit miettivät joko nyt tai pian, pitäisikö niiden siirtää Euroopan pääkonttorinsa Lontoosta muualle.