D-vitaminoitujen maitotuotteiden rinnalle voi tulevaisuudessa tulla D-vitamiinileipä, jos tutkimus osoittaa sen hyödylliseksi.
Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella tutkitaan paraikaa leipää, jonka hiivasta on UV-valon avulla tehty D2-vitamiinin tuottaja.
Tutkimuksessa noin 60:lle koehenkilölle tarjotaan erilaisia vaihtoehtoja. He saavat syötäväkseen joko D-vitaminoitua leipää tai tavallista leipää ja D-vitamiinipillereitä tai lumepillereitä.
Vegaanille sopiva D-vitamiini
Yhdysvaltojen ja Euroopan viranomaiset ovat todenneet Helsingin yliopiston tutkimuksessa käytettävän D-vitamiinihiivan turvalliseksi.
— Nyt katsotaan, millä tavalla tämä D2-vitamiini leivässä imeytyy ja miten se toimii verrattuna D3-vitamiiniin, kertoo dosentti Christel Lamberg-Allardt Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta.
D-vitamiinileipätutkimus on osa isompaa EU:n ODIN-tutkimuskokonaisuutta. Sen tavoite on löytää uusia innovaatioita D-vitamiinitilanteen ratkaisemiseksi.
Suomessa D-vitamiinia on lisätty maitotuotteisiin jo kymmenen vuotta. Tyypillisesti tuotteisiin lisätään D3-vitamiinia.
— Yksinkertaisesti sanottuna se on tuotettu lampaan villasta.
D-vitamiinileivässä käytetään hiivaa, jossa on D2-vitamiinia.
— Se on tuote, jota myös vegaanit eli kasvissyöjät voivat käyttää, Lamberg-Allardt sanoo.
Uusien ravitsemussuositusten mukaan tervelle aikuiselle suositellaan D-vitamiinia kymmenen mikrogrammaa vuorokaudessa.
Vitaminointia valvotaan tiukasti
Kokenut tutkija suosittelee nauttimaan vitamiinit osana normaalia ruokavaliota.
— Kala on paras D-vitamiinin lähde. Toinen tärkeä ryhmä ovat nykyään nestemäiset maitotuotteet ja margariini, Lamberg-Allardt sanoo.
D-vitamiinia alettiin lisätä maitotuotteisiin valtion ravitsemusneuvottelukunnan kehotuksesta.
— Tiedettiin, että Suomessa D-vitamiinin saannista on puutetta. Valtion ravitsemusneuvottelukunta katsoi aikanaan, että hyvä tapa varmistaa kansalaisten D-vitamiinin saanti on lisätä sitä ravintorasvoihin. Sitä kautta väestön D-vitamiinin saanti on parantunut, sanoo Marleena Tanhuanpää, johtaja Elintarviketeollisuusliitosta.
Hän on valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsen.
Tanhuanpää korostaa, ettei vitaminoituja elintarvikkeita pidä pelätä.
— EU-lainsäädäntö säätelee tätä hyvin tarkkaan. Elintarvikkeet ovat turvallinen tapa varmistaa oman ravitsemuksen taso, jos niin haluaa.