Näin D-vitamiinilisä kuuluu oikeasti syödä – teetkö virheen?

d-vitamiini
Toisin kuin tableteissa, kapselimuotoisissa D-vitamiineissa on imeytymistä edesauttavaa rasvaa.Lehtikuva
Julkaistu 25.10.2016 06:15
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Moni suomalainen tietää jo syödä D-vitamiinia ravintolisänä. Harvempi ehkä muistaa, että D-vitamiini pitäisi nauttia rasvaa sisältävän aterian kanssa, jotta se imeytyisi kunnolla. Samasta syystä vitamiinilisä voi olla parempi ottaa kapselina kuin tablettina.

Koska Suomessa ei saa auringosta riittävää määrää D-vitamiinia kuin kesällä, suomalaiset ovat suurimman osan vuodesta suun kautta otettavan D-vitamiinin varassa. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee aikuisille ja lapsille päivittäiseksi D-vitamiiniannokseksi 10 mikrogrammaa ja yli 75-vuotiaille 20 mikrogrammaa.

– Turvallisena päivittäisenä määränä jatkuvassa käytössä pidetään 100 mikrogrammaa. Ennen suositusten merkittävää nostamista odottaisin kuitenkin vielä muutamia vuosia sitä, että monista parhaillaan meneillä olevista suurista D-vitamiinitutkimuksista alkaa tulla tuloksia. Tällä hetkellä meillä ei ole riittävästi tietoa siitä, onko isompien annosten pitkäaikaisesta käytöstä sen paremmin hyötyä kuin haittaa, ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta kertoo.

Jos syö paljon kalaa, maitotuotteita ja D-vitamiinilla täydennettyjä levitteitä, D-vitamiinia saa todennäköisesti ruoastakin nykysuositusten mukaisesti. Jos edellä mainittuja elintarvikkeita päätyy omalle lautaselle harvoin, D-vitamiinia on syytä ottaa purkista.

– D-vitamiinin puute elimistössä näyttäisi yhdistyvän lähes sairauden kuin sairauden riskiin.

Rasvaliukoisena vitamiinina D-vitamiini imeytyy paremmin, kun sen nauttii rasvan kanssa.

– Helppo tapa on ottaa D-vitamiinilisä samaan aikaan kuin syö päivän isoimman aterian, jossa on yleensä aina rasvaa mukana, Virtanen neuvoo.

– Tyhjään mahaan D-vitamiinia ei välttämättä kannata ottaa, ei ainakaan, jos käyttää purutabletteja. Öljypohjaisissa kapseleissa on sen verran rasvaa öljynä, että se edesauttaa vitamiinin imeytymistä tyhjäänkin vatsaan. Mutta jos tabletin tai kapselin ottaa ruoan kanssa, niin D-vitamiinilisän muodolla ei sinänsä ole merkitystä.

Silläkään ei ole väliä, mihin aikaan päivästä D-vitamiinilisänsä nauttii.

– Jotkut sanovat, että iso annos myöhään illalla valvottaa, mutta en ole kuullut tästä tutkimustietoa. Silläkään ei ole merkitystä, ottaako lisän yhtenä vai useampana annoksena päivän mittaan – kunhan vain ottaa, Virtanen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Vitamiinit