Kaikki D-vitamiinivalmisteet eivät ole yhtä tehokkaita. Halvan hinnan ei kannata antaa hämätä, sillä tehottomampaa valmistetta pitäisi syödä kaksinkertainen määrä.
Päivien lyhentyessä altistuminen auringon valolle vähenee, minkä vuoksi D-vitamiinia kannattaa napata purkista. Suositusten mukaan aikuisten tulisi syödä vuoden pimeimpänä aikana D-vitamiinilisää 10 µg vuorokaudessa, jos ei käytä päivittäin D-vitaminoituja ruokia tai kalaa.
Hyvin vähän ulkoilevia, peitetysti pukeutuvia tai tummaihoisia suositellaan syömään D-vitamiinilisää ympäri vuoden. Sama ohje koskee lapsia ja nuoria, vanhuksia sekä raskaana olevia ja imettäviä naisia.
Kaikki D-vitamiinilisät eivät kuitenkaan ole yhtä hyviä. Amerikkalaiset ravitsemusterapeutit muistuttavat Eat this, not that -sivustolla, että huonoin vaihtoehto on D2-vitamiinilisä, joka on erityisesti kasvissyöjien suosiossa.
Lue myös: Ehkäiseekö D-vitamiini masennusta? Laaja tutkimus lyö pöytään suoran vastauksen kiisteltyyn kysymykseen
D3-vitamiinia on myös vegaanisena
D2- ja D3-vitamiinit ovat luonnon yleisimmät D-vitamiinit. D3-vitamiinia on eläinkunnan tuotteissa ja D2-vitamiinia kasvikunnan tuotteissa. Ravintolisien eläinperäinen D-vitamiini on peräisin lampaan villasta, kasviperäinen levistä ja sienistä.
D3-vitamiini imeytyy merkittävästi paremmin kuin D2-vitamiini, minkä vuoksi se on ensisijainen valinta ravintolisäksi. D3-vitamiini nostaa veren D-vitamiinitasoja noin kaksi kertaa tehokkaammin kuin D2-vitamiini.
Amerikkalaiset ravitsemusterapeutit kertovat, että D2-vitamiini on huonompi ja tehottomampi vaihtoehto siksikin, että lämpötilavaihtelut ja kosteus hajottavat sitä herkemmin.
Vegaanit eivät käytä eläinperäisiä tuotteita eli eivät myöskään eläinperäistä D-vitamiinia. Markkinoilla on kuitenkin myös vegaanisia D3-vitamiineja, jotka on valmistettu jäkälästä.
Jos haluaa joka tapauksessa käyttää D2-vitamiinilisää, tulee sitä syödä ainakin kaksinkertainen määrä verrattuna yleisiin suosituksiin. D2-vitamiinia halvemman hinnan vuoksi ostavien kannattaakin ottaa tämä huomioon.
Lue myös: Syöthän jo? D-vitamiinin hyödyistä lisää tietoa – voi pelastaa parantumattomalta syövältä
Muista myös nämä D-vitamiinin lähteet
Ravintolisien lisäksi D-vitamiinin saannistaan kannattaa huolehtia noudattamalla terveellistä ja monipuolista ruokavaliota. Kalan, vitaminoitujen maitovalmisteiden ja levitteiden lisäksi D-vitamiinia saa hieman joistain sienistä, esimerkiksi kantarelleista ja torvisienistä.
Ulkoilu kannattaa ympäri vuoden. Auringon UVB-säteilyn ansiosta iholla syntyy D3-vitamiinia. Kotimaan auringossa ei kuitenkaan ole riittävästi UVB-säteilyä talvisaikaan, joten D-vitamiinia pitää hankkia myös muualta.
Etelän matkalla D-vitamiinitasot korjaantuvat hetkeksi, mutta viikon lomareissu ei turvaa riittävää D-vitamiinin saantia koko pitkäksi talveksi. Rasvaliukoisen D-vitamiinin pitoisuus puolittuu noin 3–6 viikossa ja pimeyttä kestää Suomessa noin puoli vuotta, Terveyskirjaston artikkelissa todetaan.
Lue myös: D-vitamiinin puute tuntuu luissa ja ytimissä – älä sivuuta tätä oiretta olankohautuksella
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
0:56
Lähteet: Eat this, not that, Terveyskirjasto 1 & 2, Ruokavirasto, Mehiläinen
TARKENNUS 6.10. klo 8.22: Tarkennettu kohtaa D-vitamiinin syntymisestä iholla.