Huomenta Suomessa keskusteltiin suomalaisten ravinnosta ja vitamiinien saannista. Miten omasta D-vitamiinin saannistaan voi varmistua?
Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, että suomalaisten D-vitamiininsaanti on hyvällä tasolla. Parannusta on tapahtunut merkittävästi, jos verrataan vuoteen 2007 tai 2002, jolloin vitamiiniensaantia on mitattu aiemmin.
– Saanti on tuplaantunut, ja se on näiden rikastusten, margariinin, kasviöljyseosten, voi-kasviöljyseosten ja maidon rikastamisen ansiota, Laatikainen kertoo.
Toinen syy on myös se, että jo noin puolet suomalaisista popsii säännöllisesti D-vitamiinilisiä purkista.
Tuoreen Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnasta valmistuneen väitöskirjan mukaan D-vitamiinin oikea määrä on jokaisella ihmisellä yksilöllinen. Myös Laatikainen allekirjoittaa tämän, heitot voivat olla todella suuria.
– Ainut keino ihan varmasti varmistua siitä, mikä on itselle sopiva määrä, on juuri tähän vuodenaikaan eli alkutalvesta, kevättalvella mittauttaa verestä D-vitamiinitaso. Jokaisen voisi olla hyvä tehdä se kerran elämässä, että tietäisi varmasti, mikä on minulle suurin piirtein sopiva määrä, Laatikainen sanoo.
LUE MYÖS: Muistathan vitamiinit? Tutkija: "Matala D-vitamiinitaso yhdistetty melkein kaikkiin sairauksiin"
Lisää folaattia ja tiamiinia
Suomalaisten ravintoaineidensaanti on asiantuntijan mukaan keskimäärin jo yllättävän hyvällä tasolla. Edelleen suomalaiset saavat kuitenkin liian vähän folaattia eli foolihappoa. Osa väestöstä saa myös liian vähän tiamiinia eli B1-vitamiinia.
Jodinsaannista ei ole suomalaisilla sen sijaan enää puutetta, sillä elintarviketeollisuudessa suositaan jodioitua suolaa.
– Kun puhutaan paljon sitä, että nykyruoassa ei ole vitamiineja tai hivenaineita, niin tämä ei kyllä pidä paikkansa. Sen osoittaa FinRavinto 2017 -tutkimus, Laatikainen sanoo.
Suomalaisten ruokavaliossa on vielä kuitenkin korjattavaa. Laatikaisen mukaan miehet syövät edelleen liikaa punaista lihaa, ja sukupuolesta riippumatta syödään liian vähän kasviksia, liian vähän kalaa sekä ehdottomasti liikaa suolaa ja tyydyttyneitä rasvoja.
Lohi ei ole kaloista paras D-vitamiinin lähde, mutta mitkä ovat? Katso vastaus videolta yltä! Laatikainen myös kertoo, mitkä ovat tulevia ruokavaliotrendejä ja kumpi on parempaa, kasvi- vai eläinproteiini.