Keväällä 1993 Wacossa Teksasin osavaltiossa näyteltiin murhenäytelmä, joka on yksi karmeimmista luvuista uskonnollisten kulttien historiassa.
Näytelmän ensimmäinen osa alkoi 28. helmikuutta 1993, kun ATF:n (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) agentit yrittivät suorittaa ratsian Daavidin Oksa -nimisen uskonnollisen lahkon hallussa olleella Mount Carmelin tilalla.
Ennen ratsiaa agentit olivat hankkineet pidätys- ja kotietsintämääräyksiä liikkeen johtajasta David Koreshista ja muutamista muista henkilöistä, koska tilalla uskottiin säilytettävän suuria määriä aseita ja panoksia.
Koresh sai kuitenkin tietää etsinnästä, kun vinkin asiasta saanut reportteri kysyi tietä Mount Carmeliin postinkantajalta, joka sattui olemaan Koreshin velipuoli. Asiasta kuultuaan Koresh määräsi välittömästi lahkon miespuoliset jäsenet puolustusasemiin ja naiset sekä lapset piiloon huoneisiinsa.
On edelleen hieman epäselvää, mitä sen jälkeen tapahtui, sillä tapahtumista on vain paikalla olleiden agenttien selostus. Ilmeisesti Koresh yritti puhua agenttien kanssa, mutta lopulta kehittyi laukausten vaihtoa, jonka seurauksena kuusi Daavidin Oksan jäsentä ja neljä ATF:n agenttia kuolivat.
Muita tuhoisia kultteja:
Kansan temppeli
Kansan temppeli (People´s Temple) oli yhdysvaltalaisen Jim Jonesin johtama lahko, joka on jäänyt surullisella tavalla historian kirjoihin sen jäsenten Guyanan viidakossa Etelä-Amerikassa vuonna 1978 tekemästä joukkoitsemurhasta. Murhenäytelmässä kuoli kaikkiaan yli 900 ihmistä.
Vuonna 1953 Indianassa Yhdysvalloissa perustetun liikkeen opetukset olivat alkuvuosina lähellä kristinuskon valtavirtaa, mutta ne alkoivat vuosien saatossa muuttua omituisiksi. Liikkeen vainoharhainen johtaja Jones julisti muun muassa maailmanlopun tulevan ydintuhon myötä ja uskoi lahkonsa jäsenten selviävän siitä.
Auringon temppeli
Auringon temppeli (Ordre du Temple Solaire) oli okkultistinen kultti, joka ihannoi ruusuristiläisten Temppeliherrojen perinnettä ja salatieteellistä viisautta. Se alkoi muotoutua 1970-luvulla ranskalaisen kellosepän Joseph di Mambron ympärille.
Lokakuussa 1994 kultin tiloissa Quebecissä surmattiin kolmen kuukauden ikäinen vauva. Murhan takana oli ilmeisesti di Mambro, joka uskoi, että vauva oli Raamatussa kuvattu Antikristus. Tämän jälkeen iso joukko kultin jäseniä teki itsemurhan, osa taas surmattiin. Yhteensä 53 kuollutta löytyi poltettujen huviloiden raunioista Sveitsissä ja Kanadassa.
Joulukuussa 1995 poliisi löysi kultin jäljiltä Ranskan Alpeilta 16 palanutta ruumista. Jotkut oli huumattu, joitakin itsemurhasta kieltäytyneitä oli ilmeisesti ammuttu. Uhrien joukossa oli myös lapsia.
Heaven´s gate
Heaven’s Gate oli yhdysvaltalaisen Marshall Applewhiten johtama lahko, joka yhdisteli opissaan kristinuskoa ja ufouskomuksia. Applewhite perusti lahkon 1970-luvulla yhdessä Bonnie Nettlesin kanssa, joka kuitenkin kuoli vuonna 1985.
Maaliskuussa 1997 Applewhite ja 38 Heaven’s Gaten jäsentä löydettiin kuolleina lahkon kartanosta Santa Festä. He olivat pukeutuneet mustiin vaatteisiin ja Niken kenkiin, ottaneet yliannoksen epilepsialääkkeenä yleensä käytettävää fenobarbitaalia ja panneet päähänsä muovipussin.
Lapsia oli pahonpidelty seksuaalisesti
Ensimmäinen tulitaistelu oli kuitenkin vain pieni intro siihen hirveyteen, joka tapahtui seuraavaksi. Tulituksen jälkeen FBI otti operaation komennon käsiinsä ja katkaisi kaikki yhteydet tilalle. Tilalla olleet lahkon jäsenet pystyivät olemaan yhteydessä vain FBI:n agentteihin. Ennen piiritystä Koreshilla oli puhelinyhteys tilan ulkopuolelle ja hän antoi jopa useita haastatteluja medialle.
Seurasi kaikkiaan 51 päivää kestänyt piiritys, jonka aikana käytiin useita puhelinneuvotteluja lahkolaisten ja FBI:n välillä. Piirityksen uskottiin ratkeavan rauhallisesti jo muutaman päivän kuluttua, kun Koresh lupasi joukkoinen antautua, jos hänen nauhoittamansa viesti julkaistaisiin radiossa.
Näin tehtiin, mutta Koresh pyörsikin päätöksensä väittäen, että Jumala oli käskenyt hänen odottaa vielä tilalla. Pian tämän jälkeen neuvottelijat onnistuivat kuitenkin järjestämään 19 lasta pois tilalta. Lasten haastatteluissa kävi ilmi, että heitä oli pahoinpidelty henkisesti ja seksuaalisesti.
Piirityksen aikana FBI muun muassa toimitti videokameran lahkon jäsenille. Lahkon jäsenet tekivät kameralla nauhoituksen, jossa he väittivät, että tilalla ei ole panttivankeja vaan kaikki ovat siellä omasta vapaasta tahdostaan.
Välillä Koresh ilmoitti antautuvansa, kunhan saa uskonnolliset kirjoituksensa valmiiksi. Koresh esitti muun muassa olevansa Kristuksen uusi tuleminen. Neuvottelujen jatkuessa Koresh päästi vielä 11 ihmistä lähtemään tilalta.
Mikä sytytti tuhoisan tulipalon?
FBI suunnitteli piirityksen pitkittyessä käyttävänsä tarkka-ampujia surmatakseen Koreshin ja muutamat muut lahkon avainhenkilöt. Se pelkäsi, että tilalla voi käydä samalla tavalla kuin Jonestownissa vuonna 1978, jolloin yli 900 ihmistä kuoli Jim Jonesin johtaman Kansan temppeli -lahkon joukkoitsemurhassa. David Koresh kuitenkin kiisti toistuvasti tällaiset suunnitelmat.
Lopulta FBI:n kärsivällisyys kuitenkin petti, ja se käynnisti hyökkäyksen tilalle. FBI perusteli hyökkäystä erityisesti sillä, että tilalla käytettiin lapsia seksuaalisesti hyväksi ja pelko joukkoitsemurhasta oli todellinen. Hyökkäykselle antoi lopullisen hyväksynnän Yhdysvaltain silloinen oikeusministeri Janet Reno.
Hyökkäyksen aikana FBI räjäytti lahkon kirkkona toimineen rakennuksen seinään aukkoja, joista pumpattiin kyynelkaasua sisälle rakennukseen. Kuuden tunnin hyökkäyksen jälkeen kukaan Daavidin Oksan jäsenistä ei kuitenkaan ollut poistunut rakennuksesta.
FBI teki seuraavaksi seiniin isompia reikiä ajamalla niitä päin panssariautoilla, jolloin osa rakennuksesta romahti. Hyökkäyksen kuluessa kirkkorakennus syttyi tuleen, jolloin yhdeksän lahkon jäsentä poistui rakennuksesta. Loput 76 jäivät loukkoon palon keskelle ja menehtyivät. Kuolleiden joukossa oli liikkeen johtaja David Koresh ja useita pieniä lapsia.
Ruumiinavauspöytäkirjojen mukaan ainakin 20 lahkolaista ammuttiin. Vahvimmin uskotaan, että lahkolaiset ampuivat sekasorrossa toisiaan ja itseään. Erään teorian mukaan FBI:n tarkka-ampujat ampuivat ja tappoivat useita lahkolaisia, jotka yrittivät paeta palavasta talosta.
Palon syttymissyytä on sittemmin yritetty selvittää useaan otteeseen. Joidenkin arvioiden mukaan palon sytyttivät lahkolaiset, joidenkin arvioiden mukaan palon sytytti FBI ampumalla palopommin herkästi syttyvällä kyynelkaasulla täytettyyn taloon.
Moni piirityksestä selvinnyt lahkolainen uskoi vielä tapahtumien jälkeenkin, että liikkeen johtaja David Koresh oli vapahtaja, joka palaa jonain päivänä.
Lähteet: The New York Times, National Public Radio, Wikipedia