Darun Alin kasvot liitettiin osaksi törkeää pilakuvaa, joka on levinnyt vauhdilla sosiaalisessa mediassa jo yli vuoden ajan.
Hän toivoisi nuorten ymmärtävän, että harmittomalta vaikuttava pila voi jopa tuhota jonkun toisen elämän.
Kun Darun Ali, 21, näki ensimmäisen kerran kasvoillaan varustetun pilakuvan, hän hämmentyi.
– Mietin että mitä hittoa, miksi porukka tekee tällaista. Mikä on ideana lähteä mustamaalaamaan toista ihmistä? Darun kertoo MTV Uutisille.
– Kai se joidenkin mielestä oli hauskaa, hän jatkaa.
Facebook-avautumiselle hurja suosio
3-vuotiaana vanhempiensa kanssa Turkista Suomeen muuttanutta Darunia oli kiusattu koko hänen lapsuutensa. Hän kertoo Facebookiin jakamassaan kirjoituksessa, että ei koskaan tehnyt mitään väärää, mikä olisi oikeuttanut kiusaamisen.
Syksyllä 2014 hänestä alkoi levitä pilakuvia sosiaalisessa mediassa. Erityisesti kuva, jossa hänen kasvonsa on liitetty Koskenlaskija-juustoa erehdyttävästi muistuttavaan pakettiin, levisi vauhdilla. Kuvassa koskenlaskija-tekstin tilalla lukee lastenkoskija.
Pilakuvien vuoksi häntä alettiin kutsua "pedofiiliksi" ja "lastenkoskijaksi". Kukaan ei enää halunnut tutustua häneen ja ystävät alkoivat kaikota. Darun ei pilkan myötä osannut enää luottaa edes ihmisiin ympärillään.
– En tunnistanut ystävää "vihollisesta". Se aiheutti riitoja ja ristiriitaisia tunteita.
Vaikeudet johtivat lopulta vaikeaan masennukseen, jonka vuoksi hän joutui keskeyttämään varusmiespalveluksensa.
Viime marraskuussa Darun päätti avoimesti kertoa oman tarinansa Facebookissa. Tekstiä on jaettu yli 1500 kertaa ja se on kerännyt yli 10 000 tykkäystä.
Jos Facebook-julkaisu ei näy, katso se täältä
Rasistisiin huuteluihin tottunut Darun yllättyi valtaisasta positiivisen palautteen ryöpystä.
– Facebookissa olen saanut paljon yksityisviestejä, osa vielä todella pitkiä, joissa sanotaan tekstini auttaneen heitä masennuksen ja kiusaamisen kanssa. Heitä on auttanut se, että joku kertoo avoimesti selvinneensä tällaisista kokemuksista.
– Tämä homma ikään kuin räjähti käteen. Olin tosi hämmentynyt tekstin saamasta huomiosta.
Tekijä pyysi anteeksi
Kuvan alun perin tehnyt henkilö ei ollut Darunille tuttu. Hän lähestyi Darunia myöhemmin Facebookissa yksityisviestillä ja pyysi anteeksi. Vahinko oli kuitenkin ehtinyt jo tapahtua.
– Vastasin, että eihän sille enää mitään voi. Toivoin, että ensi kerralla hän miettisi, mitä hän on tekemässä.
Eniten Darun pelkääkin, että kuva vaikuttaa hänen tulevaisuuteensa, kuten työn saamiseen. Rikosilmoitusta hän ei kuitenkaan koskaan tehnyt.
– Kuva on jo levinnyt, eihän sille enää voi mitään tehdä. Se on jo netissä ja ihmisten puhelimissa ja se tulee nousemaan esiin aina välillä. Sellaista se on. Toiseksi henkilö pyysi jo anteeksi.
Varusmiespalvelun jälkeen Darun vietti paljon aikaa itsekseen, eikä masennuskaan ole täysin selätetty. Nyt hän kuitenkin hakee sekä töitä että asuntoa Helsingistä.
Pilakuva-asiaa hän ei enää mieti.
– Kyllähän ihmiset tuovat sitä sosiaalisessa mediassa esille, esimerkiksi välillä minua kutsutaan lastenkoskijaksi. Näihin vastaan vain että juu, kyllä olen kauhea lastenkoskija. Ei minua kiinnosta, mitä he sanovat. Jos joku haluaa heittää sellaista kommenttia, niin antaa mennä vaan.
Mieti, ennen kuin jaat pilakuvan
Darunilla on myös käsityksensä siitä, miksi juuri hän joutui pilkan kohteeksi.
– Ihmiset tykkäävät mustamaalasia niitä ihmisiä, joilla alkaa mennä elämässään hyvin. Sellaista se on aina ollut ja niin se tulee aina menemään. Ehkä huhujen levittämisen ja toisen maineen pilaamisen taustalla on kateellisuutta, en tiedä.
Darun toivoo, että nuoret osaisivat vähän miettiä ennen pilakuvien jakamista.
– Ymmärrän kyllä, että kuvien tekeminen ja jakaminen voi olla hauskaa, mutta kannattaisi muistaa, että kyseessä saattaa olla jonkun tulevaisuus. Kannattaisi oikeasti miettiä, mitä lähtee tekemään ja miten se voi vaikuttaa.
– Mutta nuoret eivät aina ajattele loppuun asti. Olen itsekin ollut nuori ja tehnyt tyhmiä asioita. Kyllä olen siinä mielessä ymmärtäväinen, mutta kaikki eivät jätä asiaa pelkkään anteeksipyyntöön.
1:40