Deltavariantti valtaa alaa Suomessa, tuleeko koronan neljäs aalto? – "Jonkinlaista nousua tulemme varmasti näkemään"

8:11imgMiten paljon koronavariantteja voi vielä tulla? Katso koko haastattelu videolta.
Julkaistu 01.07.2021 14:52
Toimittajan kuva

Lisa Kärnä

lisa.karna@mtv.fi

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Suomessa hallitseva koronavirusvariantti on edelleen alfa- eli brittivariantti, mutta intialaista perää olevan deltavariantti on haukkaamassa tilaa.

Esimerkiksi Venäjällä delta on jo hallitseva variantti. Suomessa deltatapauksia on todettu 338.

– Alfavarianttia löytyy tällä hetkellä noin 60 prosenttia kaikista sekvensoiduista tapauksista. Deltavariantin osuus on kasvussa, se on tällä hetkellä noin 30 prosenttia. Erityisesti rajaseurannassa positiiviseksi todetuista sitä on havaittu nyt jo jonkun aikaa, THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Muiden varianttien tai alkuperäisen koronaviruksen osuus Suomessa on alle kymmenen prosenttia.

"On todennäköistä, että sitä tuodaan tuliaisena"

Suomeen deltavarianttia vaikuttaa saapuneen viime päivinä paljon. Terveyspalveluyhtiö Mehiläinen kertoi tänään, että pääosin Pietarin EM-kisaturisteilla todetut tartunnan ovat olleet juuri deltavarianttia. Yhteensä jalkapallofaneilla tartuntoja on todettu 386.

THL:n asiantuntijaa tulos ei yllättänyt.

– Pidän todennäköisenä, että iso osa tartunnoista on deltavarianttia. Tiedämme, että Pietarin alueella on jopa yli 90 prosenttia sekvensoiduista näytteistä deltavarianttia, joten on todennäköistä, että sitä tuodaan tuliaisena myös meille, Savolainen-Kopra kertoo.

Hänen mukaansa deltavariantti tulee todennäköisesti valtavariantiksi Suomessa, sillä koronavirukselle on ollut tyypillistä, että variantit valtaavat tilaa toiselta.

Paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä.

– En sinänsä ole huolissani, sillä meillä on erittäin hyviä kokemuksia deltavarianttiryppäiden taltuttamisesta. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen ryppäät systemaattisilla toimilla on saatu sammutettua.

Tuleeko neljäs aalto?

Viime päivinä on myös spekuloitu sitä, tuleeko Pietarin koronatuliaisista Suomeen neljäs aalto. Esimerkiksi Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi väläytti tiistaina neljännen aallon uhkaa. Hän kuitenkin lievensi arviotaan jo seuraavana päivänä.

– Jonkinlaista aaltoa tai nousua tulemme syksyn aikana varmasti näkemään. Voi olla, että se on deltavarianttia. Joka tapauksessa on varauduttava siihen, että syksylläkin vielä uusia tapauksia ilmenee, Savolainen-Kopra arvioi.

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti tänään, että Eurooppaa uhkaa väistämättä neljäs aalto deltavariantin ja jalkapallon EM-kisojen vuoksi. Asiantuntija on skeptinen varoituksen suhteen.

– Pitää muistaa, että olemme eläneet Suomessa jo muutaman kuukauden deltavariantin läsnä ollessa ja pystytty pitämään sitä kurissa. Paljon riippuu siitä, kuinka vastuullisesti tartuntojen ehkäisyyn suhtaudutaan.

Tämä deltavariantista tiedetään

Deltavariantti on todettu aiempia variantteja tarttuvammaksi. Kontaktin kesto ei välttämättä ole avainasemassa, kun verrataan muihin variantteihin.

– Tapaamisten kesto ei välttämättä eroa kovinkaan paljoa muista geneettisistä linjoista (muista varianteista). Kyse on siitä, että se tarttuu herkemmin ja yksi ihminen pystyy tartuttamaan sen useampaan henkilöön kuin aikaisemmat linjat, Savolainen-Kopra avaa.

– Tarttuvuus on lisääntynyt noin 55 prosenttia alfaan eli brittivarianttiin verrattuna, hän jatkaa.

Savolainen-Kopran mukaan delta ei ole erityisen herkästi tarttuva ulkotiloissa. Riski on silti olemassa, niin kuin muissakin varianteissa.

– Kaiken kaikkiaan koronavirus voi tarttua myös ulkotiloissa. Toki riski on pienempi, kun ilma vaihtuu ja etäisyydet ovat kaukaisempia, mutta periaatteessa kaikkiin variantteihin liittyy tarttuvuusriski myös lähikontaktissa ulkona.

Myös rokotteet näyttävät tutkimustulosten valossa toimivan deltavarianttia vastaan, sillä ne estävät tehokkaasti vakavaa tautimuotoa. 

Savolainen-Kopra uskoo, että virus muuntuu myös jatkossa. Toisaalta hänen mukaansa se ei voi muuntua loputtomiin. 

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus