"Demaripojat ovat taas juoneet kaljaa ja ideoineet" – Helsingin pormestaripelissä juonitaan ennennäkemätöntä kuviota

MTV Uutisten tietojen mukaan SDP:ssä on keskusteltu pormestarivaaliliitosta, joka voisi olla jopa pohja isolle punavihreälle blokille. Vihreät ja vasemmistoliitto eivät lämpene: "Demaripojat ovat taas juoneet kaljaa ja vähän ideoineet", sanoo yksi lähde.

SDP:ssä on MTV Uutisten tietojen mukaan mietitty, voisiko puolue olla Helsingissä vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa pormestarivaaliliitossa.

Puolueet sopisivat ennen vaaleja, että muut tukevat kolmikosta parhaiten menestyvän puolueen ehdokasta vaalien jälkeisessä pormestarivalinnassa.

Jonkin verran esillä on ollut myös malli, jossa tuettaisiin sen punavihreän pormestariehdokkaan valintaa, jonka henkilökohtainen äänimäärä on vaaleissa suurin.

SDP:ssä on pohdittu, että liitto olisi keino murtaa kokoomuksen valta-asemaa Helsingissä. 

Kokoomus halutaan sivuun

Asiaa on käyty hiljattain läpi esimerkiksi SDP:n kaupunginvaltuutettujen ja piirihallituksen yhteiskokouksessa, mutta myös jo ennen tätä.

Kokoomus on ollut koko 2000-luvun Helsingissä kuntavaalien ykköspuolue ja miehittänyt kaupungin ykköspäättäjän paikkaa pormestarimallin luomisesta lähtien.

– Jos vaalivoittaja saa automaattisesti pormestarinpaikan, se on hautaan asti kokoomus, SDP-vaikuttaja manaa.

– On normaalia, että puolueet tekevät strategioita ja pohtivat. Kentällä on paljon ihmisiä, jotka haluaisivat tähän mennä, ja varmaan valtuustoryhmässäkin, toinen demarilähde sanoo.

"Tämä on jokin demarien juoni"

Muista puolueista ajatus ei saa kovin ilahtunutta vastaanottoa.

MTV Uutisten tavoittamista useista lähteistä erityisesti vihreät, mutta myös vasemmistoliittolaiset, suhtautuvat ajatukseen hyvin epäillen.

– Demaripojat ovat taas juoneet kaljaa ja vähän ideoineet, yksi lähde sanoo MTV Uutisille.

– Kuulostaa heti äkkiseltään, että tämä on jokin demarien juoni, toinen toteaa.

– Periaatteessa, jos tämä kommunikoitaisiin etukäteen selkeästi äänestäjille, se voisi olla mahdollista. En ihan tiedä, kolmas sanoo.

– Vasemmistoliitollehan tämä voisi olla hyvä, mutta kaukaiselta kuulostaa, neljäs arvioi.

SDP on tällä hetkellä valtakunnallisesti kannatuskyselyiden ykkönen, ja moni kaupunkipoliitikko näkee idean vain SDP:n oman hyödyn maksimoimisena, ainakin jos ratkaiseva tekijä olisi puolueen eikä pormestariehdokkaan henkilökohtainen äänimäärä. 

Toisaalta osa huomauttaa, että huhtikuun kuntavaaleihin on vielä pitkä aika, eikä SDP:n menestyksestä ensi keväänä Helsingissä ole takeita.

Pormestarin valintaa ei ole kirjattu Helsingin hallintosääntöön erityisen tarkasti. Tähän asti puolueet ovat noudattaneet herrasmiessääntöä, jonka mukaan vaalivoittajan ehdokas valitaan pormestariksi.

SDP-vihreät-vasemmistoliitto-blokki voisi kuitenkin halutessaan murtaa tavan ja tehdä valinnan itse, ainakin, jos se saisi vähintään puolet kuntavaalien äänistä.

Viime vaaleissa puolueiden yhteenlaskettu osuus oli 46,9 prosenttia Helsingin äänistä.

Mitä tarkoittaisi sinipunahallitukselle?

SDP:n puoluelehti Demokraatti julkaisi tänään demarivaikuttaja Olli-Pekka Koljosen kirjoituksen, jossa ajatus kytketään vahvasti hallituspolitiikkaan ja ison punavihreän blokin luomiseen.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituskuviot nousivat toisella tavalla esiin myös Helsingin SDP-poliitikkojen hiljattaisessa kokouksessa.

Useiden lähteiden mukaan SDP:n pormestariehdokas, kansanedustaja Eveliina Heinäluoma käytti puheenvuoron, jossa hän suhtautui liittoon epäillen sillä perusteella, että SDP voi jossakin vaiheessa löytää itsensä hallitusyhteistyöstä kokoomuksen kanssa.

Tämä voisi luoda hankalan asetelman, jos Helsingissä olisi samanaikaisesti vihreiden ja vasemmistoliiton tuella valittu demaripormestari.

MTV Uutisten puhelinhaastattelussa Heinäluoma itse kiistää puhuneensa näin.

– En ole kyllä tällaista analyysiä missään vaiheessa esittänyt. Siinä mielessä lähteet kertovat nyt vähän väärin. Joka tapauksessa vähän turhan pitkälle menevää ajatustyötä, Heinäluoma sanoo. 

Kaikki "tulokulmat" analysoidaan

SDP:ssä on yleisesti ristivetoa siinä, halutaanko puolueen lähentyvän kokoomusta tulevaisuuden sinipunahallitusta varten. Ilta-Sanomat kirjoitti eilen kokoomuksen ja SDP:n väleissä tapahtuneen hienoista lähentymistä.

Eveliina Heinäluoman tiedetään tulevan hyvin toimeen SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin kanssa.

Sitä Heinäluoma ei kiistä, että jonkinlaista pormestarivaaliliittoa SDP:ssä on mietitty.

– Tässä vaiheessa, kun pohditaan näitä kuntavaaliasetelmia, totta kai siihen kuuluu analysoida kaikki ne tulokulmat, joilla SDP pystyy parhaiten omia tavoitteitaan edistämään.

– Mielestäni se on vähän kaukainen ajatus tällä hetkellä. Meille tärkeintä on joka tapauksessa se, että meidän tavoitteemme tulevat parhaimmalla mahdollisella tavalla edistetyksi.

Lue myös:

    Uusimmat