Fatim Diarra ja Paavo Arhinmäki kommentoivat SDP:n suunnitelmia vaaliliitosta kokoomusta vastaan – "Haaveajattelua Hakaniemessä"

SDP:n suunnitelmat vaaliliitosta Helsingin pormestarikisaan eivät saa kannatusta vihreiden mahdolliselta pormestariehdokkaalta Fatim Diarralta.

MTV Uutiset kertoi sunnuntaina tietoihinsa perustuen, että SDP:ssä on keskusteltu pormestarivaaliliitosta vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa. Tarkoituksena olisi varmistaa Helsingin pormestarin paikka punavihreälle blokille.

Liittoutuessaan puolueet sopisivat ennen vaaleja, että muut tukevat kolmikosta parhaiten menestyvän puolueen ehdokasta vaalien jälkeisessä pormestarivalinnassa tai mahdollisesti suurimman henkilökohtaisen äänisaaliin saanutta punavihreää pormestariehdokasta.

SDP:n tarkoituksena olisi saada murrettua kokoomuksen valta-asema pääkaupungissa. Historian molemmat Helsingin pormestarit ovat olleet kokoomuslaisia, ja puolueella on ollut ykköspaikka jo pitkään ennen pormestarimallia.

Kaukaa haettua

Kansanedustaja Fatim Diarra on toistaiseksi ainoa, joka on ilmaissut kiinnostuksena vihreiden pormestariehdokkuuteen. Hän pitää SDP:n suunnitelmia vaaliliitosta "kaukaa haettuina".

– Demarit ovat käyneet tätä keskustelua keskuudessaan. He ovat heittäneet narun, johon moni nyt tarttuu. Tämä on haaveajattelua Hakaniemessä, Diarra sanoo.

Jos vaaliliitto olisi edes teoriassa mahdollinen, pitäisi puolueiden luoda Diarran mukaan yhteinen ohjelma ja päättää, mitä pormestarin asemalla haluttaiisiin saavuttaa.

– Ymmärrän, että SDP:llä on kova hinku olla se toiseksi suurin puolue, mutta fakta on se, että vihreät on Helsingissä toiseksi suurin puolue ja näyttää siltä, että on todennäköisesti näidenkin vaalien jälkeen.

Politiikan blokkiutuminen ongelmana?

Diarra nostaa esiin laajemman ongelman, joka mahdollisesta vaaliliitoista punavihreiden puolueiden välillä voisi koitua: politiikan blokkiutumisen.

Nyt pitää Diarran mielestä keskittyä helsinkiläisten etuun.

– Kaupunki pitää rakentaa paremmaksi. Pitää miettiä, miten saadaan naurettavan pitkään kestäneet katutyöt ja työmaat valmiiksi. Kokoomus on johtanut tätä kaupunkia nyt kahdeksan vuotta, ja tässä on lopputulos.

"Voisi sopia vasemmistoliitolle"

Vasemmistoliiton todennäköisenä pidetty pormestariehdokas Paavo Arhinmäki ei ole asiassa yhtä tiukka.

– Vasemmistoliitto on Helsingissä kokoomuksen ykköshaastaja, ja siinä mielessä tällainen asetelma voisi sopia vasemmistoliitolle, Arhinmäki kommentoi tekstiviestitse.

Arhinmäki kuitenkin toppuuttelee vaaliliton solmimista päätöksenteon kannalta. Hänen mukaansa kuntavaalit eivät ole pormestarivaalit, vaan ratkaisevaa on eri puolueiden voimasuhteet valtuustossa.

– Tällainen kuvio (pormestarivaaliliitto) hämärtäisi entisestään sitä, mistä kuntavaaleissa on kysymys. Valitaan 85 valtuutettua hoitamaan Helsingin asioita.

Helsingin pormestari valitaan ensi huhtikuun kuntavaalien jälkeen. Pormestarin valintaa ei ole kirjattu Helsingin hallintosääntöön erityisen tarkasti. Tähän asti puolueet ovat noudattaneet herrasmiessääntöä, jonka mukaan vaalivoittajan ehdokas valitaan pormestariksi.

Päivitetty 18.9. kello 12.22: Lisätty Paavo Arhinmäen kommentit.

Lue myös:

    Uusimmat