Demokraattikuvernöörit tapasivat Bidenin –  "Rehellinen keskustelu"

Tämä Joe Bidenin tilanteesta tiedetään – katso MTV:n kirjeenvaihtajan raportti New Yorkista 3:11
Tämä Joe Bidenin tilanteesta tiedetään – katso MTV:n kirjeenvaihtajan raportti New Yorkista

Demokraattikuvernöörit ovat ilmaisseet tukensa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenille, jonka jatkoa presidenttikilvassa on kyseenalaistettu viimeviikkoisen väittelyn jälkeen.

Asiasta kertoi toimittajille Marylandin osavaltion demokraattikuvernööri Wes Moore, uutisoivat muun muassa uutiskanava CNN ja New York Times (NYT). Demokraattikuvernöörit keskustelivat Bidenin ja varapresidentti Kamala Harrisin kanssa Valkoisessa talossa.

CNN:n mukaan kuvernöörit sanoivat Bidenille, että he tukisivat presidenttiä. Moore kuvaili käytyä keskustelua rehelliseksi.

– Presidentti on aina pitänyt puoliamme. Me pidämme myös hänen puoliaan. Koska tulokset, jotka olemme voineet nähdä tämän hallinnon aikana, ovat olleet kiistattomia kaikissa yksittäisissä osavaltioissamme, Moore sanoi.

Myös New Yorkin kuvernööri Kathy Hochul sanoi Bidenin olevan yhä täysillä mukana presidenttikisassa, kirjoittaa Washington Post.

– Olen täällä kertomassa teille tänä iltana, että presidentti Joe Biden on mukana (presidenttikisassa) voittaakseen sen. Ja me kaikki vannoimme tukevamme häntä, koska panokset eivät voineet olla korkeammat, Hochul sanoi.

Michiganin kuvernööri Gretchen Whitmer ilmaisi viestipalvelu X:ssä tukevansa Bidenia.

– Hän on meidän ehdokkaamme, Whitmer kirjoitti.

Toinen demokraattiedustaja kehottaa väistymään

NYT kertoi aiemmin Suomen aikaa varhain tänään, että toinen demokraattien kongressiedustaja on julkisesti kehottanut Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenia luopumaan presidenttikisasta.

Lehden haastattelema arizonalainen edustajainhuoneen demokraattijäsen Raul Grijalva kehotti Bidenia jättämään kisan vedoten presidentin kampanjan epävarmaan tilaan.

Lehden mukaan Grijalva kyseenalaisti sen, voiko Biden voittaa maan entisen presidentin Donald Trumpin.

– Meidän on voitettava tämä kisa ja saatava enemmistö edustajainhuoneeseen ja senaattiin, Grijalva sanoi lehdelle.

Hän kuitenkin sanoi uskovansa, että Biden on hyvä mies ja kertoi tukevansa presidenttiä, mikäli tämä pysyy kisassa.

Tiistaina ensimmäinen demokraattien kongressiedustaja vaati Bidenia vetäytymään presidenttikilvasta, kun teksasilainen edustajainhuoneen jäsen Lloyd Doggett kehotti presidenttiä jättämään kilvan. Doggettin mukaan Biden on aina ajatellut ensisijaisesti maataan eikä itseään, joten hänen tulisi siksi tehdä kivulias päätös vetäytyä.

Biden: "Minä mokasin"

Bidenin jatkoa on alettu kyseenalaistaa toden teolla viimeviikkoisen väittelyn jälkeen, jossa 81-vuotias presidentti takelteli sanoissaan.

Presidentti itse on toistuvasti myöntänyt suoriutuneensa huonosti väittelyssä maan entistä presidenttiä Donald Trumpia vastaan.

– Minä mokasin. Tein virheen. Se oli 90 minuuttia lavalla. Katsokaa, mitä olen tehnyt kolmen ja puolen vuoden aikana, Biden sanoi keskiviikkona radiohaastattelussa winconsinlaiselle Civic Medialle.

Biden itse vakuutti keskiviikkona kampanjaväelleen jatkavansa presidenttikilvassa, uutisoivat muun muassa NYT ja uutistoimisto AP.

– Olen tässä kilvassa loppuun asti, Biden sanoi.

NYT uutisoi myös keskiviikkona Bidenin sanoneen avaintukijalleen, että harkitsee jatkoaan maan presidenttikilvassa. Bidenin tukijan mukaan presidentti tietää, ettei välttämättä pysty pelastamaan ehdokkuuttaan, jos ei kykene vakuuttamaan suurta yleisöä lähipäivinä.

Myös uutiskanava CNN uutisoi Bidenin puhuneen tukijalle tietävänsä kampanjan kriittisten hetkien olevan käsillä.

Medioiden raportit ovat ensimmäinen julkisuuteen tihkunut viittaus siitä, ettei presidentti itse ole täysin vakuuttunut kampanjansa toipumisesta väittelyn jälkeen.

Valkoisen talon edustajan mukaan väite Bidenin harkinnasta on täysin epätosi eikä Valkoiselle talolle ollut annettu tarpeeksi aikaa vastata väitteisiin.

Saman viestin toisti Valkoisen talon lehdistöedustaja Karine Jean-Pierre tiedotustilaisuudessa. Viesti tulee suoraan Bidenin kampanjatiimiltä, hän lisäsi.

Trumpin gallupjohto noussut väittelystä

Painetta lisäsi myös NYTin ja Siena Collegen mielipidemittaus, jonka mukaan Trumpin johto Bideniin nähden on kasvanut väittelyn jälkeen.

Mielipidemittauksen mukaan todennäköisistä äänestäjistä 49 prosenttia äänestäisi nyt Trumpia ja 43 prosenttia Bidenia. Kannatus on muuttunut viime viikosta kolme prosenttiyksikköä Trumpin hyväksi.

Kaiken kaikkiaan 74 prosenttia äänestäjistä pitää Bidenia liian vanhana presidentin tehtävään. Osuus on kasvanut viidellä prosenttiyksiköllä väittelyn jälkeen.

Bidenin on määrä antaa perjantaina uutiskanava ABC Newsille haastattelu, jonka pitkä versio esitetään viikonloppuna.

Lue myös:

    Uusimmat