"Tarvitsen ryypyn" – mediat: Näin Biden teki päätöksen

Biden luopui demokraattipuolueen presidenttiehdokkuudesta sunnuntaina.

Tarvitsen vielä viikon.

Näin totesi Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden heinäkuun 13. päivä hieman yli puoli tuntia kestäneessä sisäpiirin tapaamisessa, kertoo New York Times (NYT).

Viikko myöhemmin sunnuntaina Biden ilmoitti julkisesti luopuvansa demokraattipuolueen presidenttiehdokkuudesta kello 13.46 paikallista aikaa.

Vähän ennen päätöksestä kertomistaan hän soitti varapresidentti Kamala Harrisille ja kertoi asiasta, kirjoittaa yhdysvaltalaislehti Washington Post (WP).

Kello 13.45 soitetussa puhelussa väkeä oli enemmän läsnä, WP kertoo. Biden kertoi lähimmille työtovereilleen luopuvansa toisen presidenttikauden tavoittelusta.

Vain minuutti puhelun alkamisen jälkeen Bidenin luopumisilmoitus julkaistiin viestipalvelu X:ssä.

– Tarvitsen ryypyn, kertoi yksi kampanjatyöntekijä Washington Postille pian kello 14 jälkeen.

Washington Post kertoo haastatelleensa yli tusinaa demokraattipuolueen sisäpiiriläistä, jotka työskentelevät presidenttikampanjassa, Valkoisessa talossa ja Capitol Hillillä.

Ilmoituksen kirjoittajat

Lauantai-iltapäivänä Biden pyysi pitkäaikaisen päästrateginsa ja puheidensa kirjoittajan Mike Donilonin ja läheisen neuvonantajansa Steve Ricchettin pakeilleen, New York Times kirjoittaa.

New York Times kertoo haastatelleensa Bidenin puoluetovereita, lahjoittajia, ystäviä ja perhettä.

Biden, Donilon ja Ricchetti työstivät myöhään yöhön historiallista ilmoitusta. Bidenista tulisi ensimmäinen Yhdysvaltojen presidentti sitten vuoden 1968, joka luopuu ehdokkuudestaan.

Biden kertoi päätöksestä henkilökohtaisesti myös ainakin Valkoisen talon kansliapäällikölle Jeff Zientsille ja kampanjapäällikkö Jen O’Malley Dillonille.

Miksi kirje, eikä puhe?

Kun republikaanien puoluekokous juhli salamurhayrityksestä selvinneen Donald Trumpin presidenttiehdokkuutta viime viikolla, oli Biden sairastunut koronavirukseen.

Biden päätti ilmoittaa luopumispäätöksestään kirjeellä puheen sijaan, koska hänen äänensä oli käheä ja olo kipeä, NYT kirjoittaa.

Viestipalvelu X valikoitui alustaksi New York Timesin lähteiden mukaan siksi, että se antoi Bidenille mahdollisuuden ilmoittaa asiasta "hänen tavallaan". 

Bidenin kampanjasta oli tihkunut runsaasti salaiseksi tai yksityiseksi tarkoitettuja tietoja viime viikkoina, joten presidentti halusi estää vastaavan toistumisen.

"Rehellisiä keskusteluja"

Viime viikkojen aikana Biden ja muu Valkoinen talo ovat tiukasti väittäneet, ettei Biden luovu ehdokkuudesta. Näin siitä huolimatta, että yhä useammat demokraatit ovat sitä julkisesti tai yksityisesti vaatineet.

Washington Postin haastatteleman kongressinedustajan mukaan Biden kävi "rehellisiä keskusteluja" gallupeista. Ne näyttivät päivä päivältä huonommilta.

Perjantaina Bidenin ensimmäinen Valkoisen talon kansliapäällikkö Ron Klain kävi New York Timesin mukaan keskustelun presidentin kanssa.

– Pysy kisassa, Klain sanoi.

– Se on tarkoitukseni. Niin aion tehdä, Biden oli vastannut New York Timesin mukaan.

Vielä perjantaina ja lauantaina Bidenin kampanjatiimiä ohjeistettiin taistelemaan ehdokkuuden puolesta, mikä on aiheuttanut harmitusta aktiivien keskuudessa.

Bidenin itsensä on kerrottu olevan "syvästi pettynyt ja järkyttynyt" ystävinään pitämiensä ihmisten viime viikkojen toimista.

Lue myös:

    Uusimmat