Demokraattien kongressiedustaja vaatii Bidenia vetäytymään presidenttikisasta – Biden astuu kameroiden eteen perjantaina

Tältä se näytti: Biden jäätyi hetkeksi, Trump pääsi piikittelemään ehdokkaiden ensimmäisessä tv-väittelyssä 2:04
Katso myös: Biden jäätyi hetkeksi väittelyssä Trumpin piikitellessä

Demokraattien kongressiedustaja vaatii Joe Bidenia vetäytymään presidenttikisasta. Nyt myös Bidenin lehdistöedustaja on kommentoinut Bidenin ympärillä vellonutta keskustelua.

– Hän tietää, miten tehdä paluu, Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pirre sanoi lehdistötilaisuudessa.

Jean-Pirren mukaan presidentin terveydenhoidosta vastaava tiimi on aiemmin todennut, ettei presidentin ole tarpeen tehdä kognitiivisia kykyjä mittaavaa testiä.

Taustalla on Bidenin viime viikon epäonnistunut tv-väittely republikaanien ehdokasta Donald Trumpia vastaan. Epäonnistuneen tv-debatin myötä keskusteluun on noussut muun muassa Bidenin, 81, korkea ikä.

Uutiskanava ABC News kertoi aiemmin tiistaina, että Bidenin on määrä antaa perjantaina kanavalle haastattelu, josta osa esitetään jo perjantaina. Pidempi versio haastattelusta esitetään myöhemmin viikonloppuna.

Kyseessä on Bidenin ensimmäinen televisiohaastattelu sitten epäonnistuneen televisiodebatin.

Demokraattiedustaja pyysi Bidenia vetäytymään

Teksasilainen kongressiedustaja Lloyd Doggett vaati aiemmin tänään Bidenia vetäytymään presidenttikisasta. 

Uutistoimisto AFP:n mukaan hän on ensimmäinen demokraattien kongressiedustaja, joka asiaa suoraan julkisesti pyytää. 

Doggettin mukaan Biden on aina ajatellut ensisijaisesti maataan eikä itseään, joten hänen tulisi siksi tehdä kivulias päätös vetäytyä.

Entinen edustajainhuoneen puhemies, pitkäaikainen demokraattipoliitikko Nancy Pelosi taas sanoi MSNBC-kanavalle, että on perusteltua kysyä, oliko Bidenin epäonnistuminen väittelyssä vain kertaluonteinen tapahtuma vai merkki syvemmästä ongelmasta.

Pelosin mukaan on perusteltua pohtia molempien presidenttiehdokkaiden "henkistä terävyyttä".

Julkisuudessa Bidenin väistymistä presidenttikisasta ovat vaatineet muun muassa New York Timesin ja Economist-lehden pääkirjoitustoimitukset. 

Vastaavanlaisia vaateita ovat esittäneet talouslehti Forbesin mukaan myös Chicago Tribunen ja Atlanta Journal-Constitutionin pääkirjoitustoimitukset.

Uutiskanava CNN:n lähteiden mukaan osa osavaltioiden demokraattikuvernööreistä olisi myös pyytänyt tapaamista presidentin kanssa keskustellakseen tilanteesta.

Republikaanit eivät halua Bidenin luopuvan kisasta

Bidenin ehdokkuus on ollut määrä sinetöidä demokraattien kokoontumisessa elokuussa, eli puolueella olisi teoriassa vielä aikaa vaihtaa ehdokasta. 

Oman ehdokkaan hylkääminen syöksisi demokraattipuolueen epävarmoille vesille vain kuukausia ennen vaaleja, mutta AFP:lle tilannetta kommentoineet asiantuntijat tähdentävät, että temppu olisi riski myös Trumpin kannalta.

Republikaanit ovat tavallisesti olleet innokkaasti alleviivaamassa demokraattipresidentin ikää varsinkin, jos siitä on näkynyt merkkejä hänen julkisissa esiintymisissään. 

Tästä huolimatta seuraajaansa vain kolme vuotta nuoremman Donald Trumpin vaalikampanja on vastustanut ajatusta, että 81-vuotias Biden jättäytyisi vaalikisasta.

Esimerkiksi Trumpia esivaaleissa haastanut Nikki Haley varoitti viikonloppuna, että Bidenin korvaaja voisi olla tätä eläväisempi. Haley kehottikin republikaaneja valmistautumaan tulevaan.

Lue myös:

    Uusimmat