Demure villitsi somen – mistä oikeasti on kyse?

Demure-videoihin ei ole voinut olla törmäämättä TikTokissa.

Elokuussa TikTokin villitsi räjähdyksenomaisesti niin kutsuttu demure-trendi, josta ovat kirjoittaneet niin BBC kuin Voguekin muiden joukossa. Sosiaalisessa mediassa vaikuttavan Jools Lebronin videosta alkunsa saanut trendi on villinnyt viikkotolkulla niin taviksia kuin julkkiksiakin.

Yli 50 miljoonaa katselukertaa keränneellä videolla meikkivideoistaan tuttu transvaikuttaja Lebron vitsailee stereotyyppisellä naisellisuudella ja kertoo satiirin keinoin, että työpaikalle olisi soveliasta meikata ja pukeutua asiallisesti ja hillitysti, kirjoittaa BBC

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– Näettekö, miten meikkaan töihin? Hyvin demure, hyvin mindful, Lebron kertoo.

– En tule töihin vihreässä luomivärissä, en näytä klovnilta, kun menen töihin, olen todella huomaavainen työpaikalla, hän jatkaa silmät näyttävästi meikattuina.

Lebron kertoo näyttävänsä työhaastattelussa samalta kuin lopulta työpaikallakin. 

– Jotkut teistä tytöistä menevät työhaastatteluun näyttäen ihan Marge Simpsonilta ja menevät töihin pukeutuen kuin [Simpsonit-sarjan hahmot] Patty ja Selma. Ei hillittyä. Olen hyvin vaatimaton, hyvin huomaavainen. 

Menikö vitsi ohi?

Somessa sanat demure ja mindful alkoivat videon myötä elää omaa elämäänsä, kun sisällöntuottajat alkoivat julkaista erilaisia demure-videoita. Suomeksi demure-sana voi tarkoittaa esimerkiksi vaatimatonta, kainoa tai hillittyä. Mindfulin voi tässä yhteydessä suomentaa huomaavaiseksi.

TikTokissa Lebronin video on saanut ihmiset kertomaan, millaisia asioita he tekevät hyvin hillitysti ja huomaavaisesti. Esimerkiksi jatko-osaa Freaky Friday -hittielokuvalleen kuvaavat näyttelijät Lindsay Lohan ja Jamie Lee Curtis ottivat osaa trendiin.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

BBC huomauttaa, että vaikka osa somekansasta käyttää fraasia ironisesti, toiset ovat huolissaan siitä, että trendi on jälleen uusi keino asettaa naisille epärealistisia standardeja. Yrittävätkö ihmiset siis oikeasti olla hyvin hillittyjä ja huomaavaisia vai onko kyseessä jättimäinen vitsi? 

Moni somevaikuttajista on ainakin ymmärtänyt vitsin ja kertonut videoillaan, kuinka olla hyvin hillitty ollessaan todellisuudessa todella yliampuva.

Netflixin You-sarjassa näyttelevä Penn Badgley kuuluu tähän ryhmään. 

– Näettekö, miten ilmestyin töihin? Hyvin hillittyä, hyvin huomaavaista, vasta heränneen näköinen mies vitsailee.

– Romanttisen ikonin näytteleminen viiden kauden ajan. Olen hyvin hillitty, hyvin huomaavainen, sarjamurhaajaa sarjassa näyttelevä mies toteaa videolla.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä. 

"Näittekö, kuinka Jake löi tuon kunnarin? Hyvin hillittyä, hyvin huomaavaista", vitsaili baseball-joukkue San Diego Padres.Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Valkoinen talokin otti osaa trendiin. "Lähes viiden miljoonan amerikkalaisen opintovelkojen peruminen eri toimenpiteiden avulla. Hyvin hillittyä, hyvin huomaavaista." Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Kaikki eivät kuitenkaan ole hoksanneet huumoria – tai he ovat jättäneet sen tarkoituksella huomiotta – ja ovat ottaneet demure-trendin hyvin kirjaimellisesti ja vakavasti esitellen esimerkiksi omia oikeasti hillittyjä ja vaatimattomia asujaan, niin kutsuttua demure-muotiaan.

Kirjailija Gershom Mabaquaio selittää BBC:n haastattelussa, että trendi muuttuikin alkuperäisestä huumorista sosiaalista mediaa isommaksi, ja moni alkoi tulkita sitä hyvin kirjaimellisesti.

– Sarkasmi ja vitsin tarkoituksellinen "kaksoisstandardi" ovat unohtuneet, hän selittää.

Demure toi menestyksen

BBC:n mukaan Lebron itse on vahvistanut, että hänen hittimottonsa on kuitenkin "selvästikin vitsi". Vitsi, joka muutti hänen elämänsä. 

Somevaikuttaja on kertonut pystyneensä videon menestyksen myötä jättämään työnsä kaupan kassalla. Nyt hänellä on myös varaa sukupuolenkorjausleikkauksensa loppuun saattamiseen. 

Menestys on tuonut myös julkisuutta, sillä erilaisten tapahtumien lisäksi Lebron on vieraillut muun muassa Jimmy Kimmelin talk show'ssa.

Lebron vitsaili Jimmy Kimmelin kulisseissa.Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Katso myös: Julkkisten meikittömistä selfieistä tuli aiemmin ilmiö

Julkkisten harmaantuneista meikittömistä selfieistä tuli ilmiö – helpottaa monen ulkonäköpaineita 6:48
Julkkisten harmaantuneista meikittömistä selfieistä tuli ilmiö – helpottaa monen ulkonäköpaineita. Yhdysvalloista Suomeen muuttanut Carol Roine lakkasi värjäämästä harmaantuvia hiuksiaan. "Moni ystäväni sanoi minun olevan liian nuori", hän kuvaa. 

Lähteet: Vogue, BBC

Lue myös:

    Uusimmat