Dennis Pastersteinilta muistutus auton ikkunoiden tummennuksesta

Traficomin määräyksestä ilmenee selvät säännöt auton ikkunoiden tummennuksille. 

Moni autoilija saattaa haaveilla menopelinsä ikkunoiden tummennuksista, mutta onko se sallittua?

X-palvelussa eräs käyttäjä tiedusteli asiaa aiemmin syyskuussa suoraan Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtajalta, ylikomisario Dennis Pastersteinilta. Käyttäjä halusi tietää, onko etusivuikkunoiden ja ja tuulilasin tummennus laitonta.

Pastersteinin vastaus X-palvelussa on jämpti:

– Tummentavien kalvojen asentaminen tuulilasiin tai etusivuikkunoihin on kiellettyä.

Ylikomisario on liittänyt viestinsä tueksi Traficomin määräyksen, jossa linjataan, että tuulilasin ja etusivuikkunoiden valonläpäisykyvyn on oltava vähintään 70 prosenttia. 

Ei jälkeenpäin asennettavia kalvoja

Tuulilasissa ja etusivuikkunoissa ei siis kuitenkaan saa käyttää jälkeenpäin asennettavia kalvoja, eikä niitä saa muutoinkaan muuttaa tai peittää niin, että niiden valonläpäisykyky heikkenisi.

– Tuulilasiin ja etusivuikkunoihin saa kuitenkin kiinnittää viranomaisten vaatimia merkkejä, kuten tiemaksun suorittamisesta tai ajoneuvon päästötasosta kertovia tarroja siten, että ne eivät haittaa kuljettajan näkökenttää, määräyksessä todetaan.

Autoon voi myös esimerkiksi asentaa tummennetut ikkunat, jos ne on tyyppihyväksytty kyseiseen autoon.

Entäpä sitten takaikkunat? Niidenkin kohdalla pitää muistaa yksi asia: Traficomin ohjeistuksen mukaan missään ikkunoissa ei saa käyttää sellaisia kalvoja tai niitä muuttaa muulla vastaavalla tavalla siten, että ikkunoista voi aiheutua haitallisia heijastuksia.

Katso myös: Näin vaihdat pyyhkijänsulat autoosi

Lue myös:

    Uusimmat