Poliisin mukaan kaikki "räpellykset" ovat rekisterikilvissä kiellettyjä. Seurauksena voi olla todella tuntuva sakko.
EU-rekisterikilvet otettiin käyttöön Suomessa vuonna 2001, ja sen jälkeen rekisteröidyille ajoneuvoille on annettu automaattisesti sinisen EU-tunnuksen sisältävät kilvet. Mikäli sinikeltainen EU-tunnus aiheuttaa närästystä, on ne mahdollista vaihtaa mustavalkosiin.
– Voit vaihtaa ajoneuvosi EU-kilvet vanhanmallisiin kilpiin rekisteröintejä tekevällä katsastustoimipaikalla, Traficom muistuttaa verkkosivuillaan.
Erilaiset EU-tunnuksen päälle lätkäistävät tarrat ovat yleistyneet viime vuosina, ja vaikka lopputuloksella ei olekaan merkitystä itse rekisteritunnuksen luettavuuteen tai selkeyteen, voi seurauksena olla kova sakko. Kilpien omatoiminen tuunaaminen on nimittäin kiellettyä.
Lue myös: Jos tämä yksityiskohta menee rekisterikilvestä rikki, tilaa suosiolla uusi kilpi – muussa tapauksessa voit korjata itsekin
Huomautuksia jaettu, seuraavaksi alkaa sakotus
Helsingin poliisin liikennetoimintojen johtaja ylikomisario Dennis Pasterstein kertoo MTV Uutisille, että sakkokäsikirjan mukainen seuraus rekisterikilven tämänkaltaisesta tuunaamisesta on 10 päiväsakkoa, eli esimerkiksi 2 000 euron nettotuloilla sakko on 290 euroa.
– Tulee tosi kallis tarra, Pasterstein toteaa.
Pastersteinin mukaan kilpien tuunaaminen erilaisin tarroin on yleistyvä ilmiö, johon poliisissakin on alettu kiinnittää enemmän huomiota vasta viime aikoina.
– Aika paljon näitä [tuunattuja kilpiä] tulee vastaan, mutta toistaiseksi sakkoja on määrätty melko vähän.
Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Pastersteinin mukaan Helsingin poliisissa on käyty keskustelua tiukemmasta ja jatkossa sakkokäsikirjan suosituksen mukaisesta puuttumisesta.
– Ei ole varmaankaan enää perusteita pelkille huomautuksille, ylikomisario toteaa.
Laittomasta rekisterikilvestä ei voi Pastersteinin mukaan antaa esimerkiksi liikennevirhemaksua. Ellei konstaapeli päästä autoilijaa pelkällä huomautuksella ja tyydy siihen, että tarra poistetaan paikan päällä, on sanktiona päiväsakkoja.
Lue myös: Poliisin kuva havainnollistaa, miksei virkavalta pidä autojen tummennetuista etuikkunoista – bongaatko jalankulkijan?
Pastersteinin mukaan asiaa tulkitaan samaan tapaan kuin esimerkiksi puuttuvaa tai auton tuulilasin sisäpuolelle laitettua ja sieltä heikosti näkyvää rekisterikilpeä. Hän vertaa tilannetta myös etuikkunoiden laittomiin tummennuksiin, joihin Helsingin poliisi on joutunut puuttumaan tänä syksynä useaan otteeseen.
– Kaikki tällaiset räpellykset on kiellettyjä. Sakkojuttuja, Pasterstein kiteyttää.
Artikkeli jatkuu videon alla.
0:24KATSO MYÖS: Näin lähtee kortti hyllylle! Poliisiauton edessä kiihdytellyt jäi nalkkiin Helsingissä.
Rekkaritarrojen myynti kasvussa Suomessa
Sinikeltaisen EU-tunnuksen päälle lätkäistäviä tarroja on myynnissä muun muassa ruotsalaisessa Funplate-nettikaupassa, joka toimittaa tuotteitaan myös Suomeen. Ostajaa tosin muistutetaan hyvin selkeästi, että mustavalkoisen FIN-tarran käyttö tapahtuu omalla vastuulla.
Funplaten verkkokaupasta vastaava johtaja Kristoffer Geiser kertoo MTV Uutisille, että esimerkiksi mustien EU-tarrojen kysyntä vaihtelee.
– Joinain päivinä tilauksia tulee muutamia, toisinaan vähän enemmän, hän sanoo.
Geiser korostaa, ettei Funplate ole ainoa kyseenalaisia tarroja myyvä kauppa, eikä ota kantaa niiden yleistymiseen sen enempää. Hän kuitenkin toteaa, että erityisesti Suomessa mustavalkoisten tarrojen kysyntä on ollut pienessä kasvussa.
Vaikka tarrojen käytön laittomuudesta on uutisoitu niiden yleistymisen myötä aiemminkin, eivät uutiset ole vaikuttaneet tarrojen menekkiin negatiivisesti.
– Kerromme selkeästi, että näitä tarroja käytetään omalla vastuulla. Tätä voi mielestäni verrata esimerkiksi ikkunoiden tummennuksiin tai lisävaloihin, joihin myös liittyy sääntöjä ja rajoituksia, Geiser sanoo.
Hän haluaa alleviivata, ettei tarrojen myynti itsessään ole laitonta, eivätkä viranomaiset ole olleet heihin yhteydessä.
– Seuraamme toki tilannetta ja tulemme noudattamaan kaikkia tulevia ohjeistuksia ja säädöksiä.