Dosentti, tietokirjailija Arto Luukkasen mukaan Vladimir Putin on joutunut myöntämään venäläisille, ettei Ukrainassa ole kyse erikoisoperaatiosta vaan sodasta, joten Putin joutunee alistumaan myös tekemään rauhan Ukrainan kanssa.
– Kun kaksi vuotta sitten sota alkoi, ei hän(Putin) ajatellut, että sota kestää näin kauan ja rasittaa venäläistä yhteiskuntaa, Huomenta Suomessa vieraillut Luukkanen sanoo.
Molemmat osapuolet tarvitsevat rauhaa, mutta Venäjä ehkä jopa enemmän kuin Ukraina, Huomenta Suomessa vieraillut Luukkanen sanoo.
Luukkasen mukaan Venäjä haluaa nyt "Moskovan rauhan" eli Krimin luovutettavaksi. Lisäksi maa haluaa takeet Ukrainan pysymisestä neutraalina. Maan ei pitäisi siis Venäjän mukaan liittyä Natoon tai Euroopan unioniin, jonne se on jo jättänyt liittymishakemuksen.
Ukraina ei tähän suostu, mutta Yhdysvalloissa CIA:n toimesta tähän on aloitettu suostuttelu, Luukkanen kertoo.
Eli painostaako Yhdysvallat Ukrainaa rauhaan?
Luukkasen mukaan Yhdysvallat houkuttelee siihen ja saa tukea Saksan liittokansleri Olaf Scholzilta, joka haluaa olla "rauhan kansleri", Luukkanen jatkaa.
Luukkasen mukaan Venäjällä on ylintä johtoa myöten on useita tahoja, jotka haluavat sodan jatkuvan voitollisena loppuun asti. Luukkasen mukaan tähän lisäpontta antavat Moskovan konsertti-iskun kaltaiset terroriteot, joista pyritään syyllistämään Ukrainaa, vaikka niiden tekijöiksi ilmoittautuisi muu taho.
Luukkanen kysyykin, miten Venäjän johto näihin johtopäätöksiin järjellisellä tavalla kykenee. Luukkanen viittaa venäläistutkimuksiin, joiden mukaan sodan kannatus Venäjän sisällä ei ole kovin suuri.
– Ihmiset pelkäävät mobilisaatioita, jopa Moskovassa. Hallintoihmiset eivät halua sotia.
Lue lisää: Supo: Venäjän hiljalliseen rappeutumiseen että äkilliseen romahdukseen on varauduttava
Pekka Toveri: Venäjä myöntää, ettei mennyt kuin Strömsössä – Putin haluaa Ukrainassa voittoja ennen tätä tiettyä päivää
WP: Tällainen on Trumpin "kauhea sopimus" sodan lopettamiseksi – aikoo painostaa Ukrainaa
Putinin järjestelmä jatkaa laskuaan
Putinin valta-aseman heikentyminen venäläisten mielissä lähti Wagnerin epäonnistuneesta yrityksestä kaapata valta kesällä 2023, Luukkanen kertoo.
– Palkkasoturi-kenraali (Wagnerin johtaja) Jevgeni Prigozhin lähti kohti Moskovaa ja oli näin lähellä, ettei valta vaihtunut. Tämän jälkeen venäläiset ovat todenneet, ettei Putin ole enää sama, muuttunut, heikentynyt, Luukkanen väittää.
Luukkasen mukaan Putinin järjestelmä on saavuttanut huippunsa ja nyt edessä on lasku.
– Poliittisesti Putin on appelsiininsa syönyt eli tän jälkeen hän voi hallita vaikka kymmenen tai jopa 90-vuotiaaksi, kuten entinen Zimbabwen presidentti Robert Mugabe, mutta minkäänlaisia vaihtoehtoja Putin ei näytä omalle maalleen tarjoavan.
Luukkanen jatkaa lakonisesti, että tarjolla on venäläisille lännen vihaa tai alistumista Kiinan alaisuuteen.
– Tämä on hänen ongelmansa ja vielä kun ajattelee, että Putin on eräs pisimpään hallinneita johtajia. Venäjän sisällä kaikki ryhmittäytyy siihen tilanteeseen, että Putin väistyy vallasta tai kuolee.
Luukkanen toteaa, että tämän jälkeen Venäjällä alkaa erittäin kova taistelu valtataistelusta, joka voi pahimmillaan johtaa sisällissotaan.
– Väkivalta hiipii Venäjän sisälle.
Korjattu jutun pääkuva ja video kello 10.54. Muokattu juttua sitaattien osalta kauttaaltaan kello 13.58. Korjattu kohtaa: "Luukkasen mukaan Venäjällä on ylintä johtoa myöten on useita tahoja, jotka haluavat sodan jatkuvan voitollisena loppuun asti." Jutussa oli aiemmin kirjoitettu, että useat tahot haluavat sodan loppuvan.