Uudet teknologian innovaatiot mahdollistavat häiriköille ja rikollisille yhä monimuotoisempia tapoja seurata uhrejaan. Uusia seurantatapoja ovat muun muassa dronet ja puhelimiin asennettavat haittaohjelmat, kertoo ABC News.
VIDEO: Näin dronet muuttavat arkeamme.
Australialainen kolmen lapsen äiti kertoo ABC Newsin haastattelussa, kuinka oli jo useamman vuoden ajan kärsinyt ex-miehensä vakavasta häirinnästä.
Nainen pelkää lastensa turvallisuuden puolesta niin paljon, että heidän taloonsa on asennettu kuusi valvontakameraa, ikkunoissa on sensorit ja jokaisella perheenjäsenellä henkilökohtaiset hälyttimet.
Äiti on hankkinut miehelle jo kaksi lähestymiskieltoa oikeudessa, mutta se ei saanut tätä lopettamaan.
Häirinnän välineenä drone
Nainen uskoo, että mies on myös uutena vuotena sattuneen hämmentävän tapauksen takana. Äiti oli takapihallaan pitämässä pienimuotoisia juhlia, kun hän kuuli yläpuolellaan surinaa.
Suoraan naisen pään yläpuolella pyöri drone.
– Tiesin, että se oli hän, koska hän oli yrittänyt kaikkia muita tapoja päästäkseen lähelle meitä. Pelkoni oli, että hän tulee yöllä paikallisten ilotulitusten verukkeella ja vie lapseni, tuntemattomana pysyttelevä äiti kertoo ABC Newsille.
Drone on yksi uusista tavoista, joita käytetään häiriköintiin. Kuvituskuva.imago/Jan Huebner/ All Over Press
Naisen lapset käyvät nykyisin myös kotikoulua, sillä äiti haluaa minimoida kidnappauksen mahdollisuudet. Perhe on yksi monista, jotka ovat joutuneet monimuotisen, teknologian mahdollistaman häirinnän kohteeksi.
– Minusta tuntuu, että olemme vankeja. Me olemme ne, joilla on sosiaalinen stigma. Hän saa yhä kuljeskella vapaana, nainen kertoo.
Tapaukset lisääntyneet
Uudet teknologiset innovaatiot voivat mahdollistaa väärinkäytettyinä häiriköiden ja rikoksentekijöiden jatkaa uhriensa stalkkaamista. Samalla he onnistuvat kuitenkin välttämään lähestymiskieltojen rajoituksia.
Australiassa viranomaiset ovat saaneet viimeisen vuoden aikana jopa satoja valituksia aikuisilta kyberväärinkäytöksistä. Tänä vuonna tapausten määrä on kasvanut joka kuukausi.
Eivätkä dronet ole edes ainoa uusi tapa, jolla uhrien ahdistelua ja häirintää tehdään. Toinen kasvava tapa on esimerkiksi "spoofing", jossa häirikkö hakkeroi uhrin puhelimen niin, että tulevat puhelut näyttävät tulevan ystäviltä, mutta ne tulevatkin joltain aivan muulta.
Vakoiluohjelmia puhelimissa ja jopa autoissa
Vakoiluohjelmia on asennettu myös uhrien puhelimiin. Vanhemmat saavat olla tarkkana ex-kumppanien lahjoittamien laitteiden kanssa, sillä niihin on saatettu asentaa vaikka mitä ohjelmia.
Näin teet puhelimestasi turvallisemman:
- Aseta turvallinen salasana ja vaihda se säännöllisesti
- Käännä Bluetooth, WiFi ja GPS pois päältä, kun et käytä niitä
- Poista sovelluksilta oikeus sijaintitietoihin
- Aseta numerosi tuntemattomaksi, jotta se ei näy vastaanottajalle soittaessasi puheluita
- Jos epäilet, että puhelimessasi on haittaohjelma, palauta tehdasasetukset
– Älypuhelimissa on Find my iPhone -ominaisuus, joka on jo aktivoitu, ja jos henkilö ei tiedä, että toisella on salasana, sitä on käytetty monien asiakkaidemme sijainnin selvittämiseen, kertoo oikeusapua tarjoavan yrityksen teknologiahäiriköinnin asiantuntija Alex Davis.
Pikkuhiljaa huolta alkavat kuitenkin myös aiheuttaa esineiden internetin laitteet. Esimerkiksi älytelevisioiden, valvontakameroiden ja jopa itkuhälyttimien avulla stalkkerit voivat seurata uhrejaan.
ABC News kertoo myös tapauksesta, jossa Sydneyssä häirikkö oli asettanut kumppaninsa autoon laitteen, jonka kautta hän sai aina viestin, jos kumppani poistui alueelta. Häirikkö pystyi myös etäältä katkaisemaan auton polttoaineenjakelun.
Todisteiden puute usein ongelma
Suurin ongelma tapausten tutkimisessa ja häiriköiden saamisessa vastuuseen on se, saadaanko todisteita siitä, että häirikkö on todella ollut se henkilö lennättämässä dronea tai painamassa enteriä lähettääkseen häirintäviestejä.
Australiassa ollaan myös huolissaan, etteivät lait pysy teknologian kehityksessä mukana. Suurin osa niistä onkin laadittu ennen teknologioiden yleistymistä.
Muutoksia toivotaankin lakeihin. Samalla teknologia-alalta toivotaan entistä aktiivisempaa roolia turvallisuuden takaamiseksi.
Asiantuntijat kehottavat ihmisiä kuitenkin ottamaan yhteyttä poliisiin, jos he epäilevät lain rikkomuksia.
– Uskon, että jos joku pelkää, että hänen teknologiaansa on peukaloitu, hänen pitää luottaa vaistoonsa, Davis sanoo.
Lähteet: ABC News